Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 9.759 бајти ,  пред 2 години
с
 
==Сообраќај==
{{Multiple image
|align = right
|direction = vertical
|header =
|header_align = left/right/center
|header_background=
|footer =
|footer_align = left/right/center
|footer_background=
|width = 240
|image1 = Dubai Bus on 26 December 2007 Pict 4.jpg|thumb
|width1 = 240
|alt1 = Dubai Bus
|caption1 = Автобус во Дубаи
|image2 =|thumb
|width2 = 240
|alt2 = Bus stop in Dubai
|caption2 = An air-conditioned bus stop
|image3 = UAE Dubai Marina img3 asv2018-01.jpg|thumb
|width3 = 240
|alt3 = [[Dubai Metro]], Opening Day
|caption3 = [[Дубајско Метро]]<ref name="autogenerated1"/>
|image4 =|thumb
|width4 = 240
|alt4 = Dubai – International Airport
|caption4 = Interior of [[Dubai International Airport]]
|image5 = UAE Dubai Abra img3 asv2018-01.jpg|thumb
|width5 = 240
|alt5 = Abra on Dubai Creek
|caption5 = ''[[Абра (брод)|Абра]]'', традиционален брод за превоз
|image6 = Dubai Metro photographed from Dubai Marina station in Dubai United Arab Emirages.png|thumb
|width6 = 240
|alt6 = Dubai Metro
|caption6 = Дубајското Метро е првиот вид железнички транспорт во ОАЕ.
|image7 = Dubai Monorail 01.jpg|thumb
|width7 = 240
|alt7 = Dubai Monorail
|caption7 = [[Палма Џумејра Монорелс]]
|image8 =|thumb
|width8 =240
|alt8 =Dubai Tram
|caption8 =[[Dubai Tram]] is the first completely APS based tram network in the world.
|image9 =Sheikh Zayed Road on 28 December 2007.jpg|thumb
|width9 =240
|alt9 =Dubai Tram
|caption9 =Патот Е11
}}
Сообраќајот во Дубаи е контролиран од страна на Агенцијата за патишта и транспорт (RTA), агенција на владата на Дубаи, формирана со кралски декрет во [[2005]] година<ref>http://www.rta.ae</ref>. Мрежата за јавен транспорт во минатото се соочила со проблеми поради големиот застој поради кое се планирани инвестирање во големи инвестициски програми, бидејќи населението на градот според истражувањата треба да надмине 3,5 милиони луѓе до 2020 година<ref>{{cite web |url=http://archive.gulfnews.com/articles/07/12/14/10174695.html |title=Gulfnews: Dubai traffic woes inflict losses of Dh4.6b a year |work=Gulf News |accessdate=14 July 2009 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090825202355/http://archive.gulfnews.com/articles/07/12/14/10174695.html |archivedate=25 August 2009 |df=dmy-all }}</ref>. Во [[2009]] година, според статистиката на општината во Дубаи, во Дубаи имало околу 1.021.880 возила<ref>{{cite web|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/environment/public-transport-regains-allure-as-car-free-day-gets-under-way-1.584210 |title=Gulfnews: Public transport regains allure as Car-free Day gets under way |work=Gulf News |date=17 February 2010 |accessdate=29 April 2010}}</ref>. Во јануари [[2010]] година, бројот на жителите на Дубаи кои користат јавен превоз изнесувал 6%<ref>{{cite web |url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/rta-wants-30-of-dubai-residents-on-public-transport-1.571138 |title=Gulfnews: Rta wants 30 of dubai residents on public transport |work=Gulf News |date=21 January 2010 |accessdate=29 April 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20100124073635/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/rta-wants-30-of-dubai-residents-on-public-transport-1.571138 |archivedate=24 January 2010 |df=dmy-all }}</ref>.
===Патен сообраќај===
 
Петте главни патишта се: E11, E311, E44, E77 и E66, кои го поврзуваат градот со другите градови и емиратства. Дополнително, неколку важни патни правци во внатрешноста на градот, како што се D89, D85, D75, D73, D94 и D92, ги поврзуваат различните локалитети во градот. Источните и западните делови на градот ги поврзуваат [[Мост ел-Мактум|мостот ел-Мактум]], [[Мост ел-Гархуд|мостот ел-Гархуд]], [[Тунел ел-Мактум|тунелот ел-Шиндага]], [[Мост Рас ел-Кор|мостот ел-Кор]] и [[Пловечки мост (Дубаи)|Пловечкиот мост]]<ref>[http://www.rta.ae/wpsv5/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLN4g3NvMASYGZJkb6kWhijggRX4_83FT9IH1v_QD9gtzQiHJHR0UA8kPctg!!/delta/base64xml/L3dJdyEvd0ZNQUFzQUMvNElVRS82XzBfMzZJ Completed projects]. RTA Dubai</ref>.
 
Системот за јавен автобуски превоз во Дубаи го води Агенцијата за патишта и транспорт. Системот на автобуски линии опслужува 140 патишта и транспортирал повеќе од 109 милиони луѓе во [[2008]] година. До крајот на [[2010]] година било планирано да има 2.100 автобуси низ целата земја<ref>{{cite web |url=http://www.thenational.ae/news/uae-news/dubai-buses-may-be-privatised |title=Dubai buses may be privatised – The National Newspaper |work=The National|location=Abu Dhabi |date=8 June 2009 |accessdate=14 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120118040754/http://www.thenational.ae/news/uae-news/dubai-buses-may-be-privatised |archivedate=18 January 2012 |df=dmy-all }}</ref>. Во [[2006]] година, органот за транспорт најавил изградба на 500 климатизирани патнички автобуси и со план за уште плус 1.000 во обид да го поттикне користењето на јавните автобуси<ref>{{cite web|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/air-conditioned-bus-shelters-for-dubai-1.195356|title=Gulfnews: Air-conditioned bus shelters for Dubai|work=Gulf News|date=6 March 2010|accessdate=10 March 2006|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20110830071033/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/air-conditioned-bus-shelters-for-dubai-1.195356|archivedate=30 August 2011|df=dmy-all}}</ref>.
 
Сите такси услуги се лиценцирани од страна на Агенцијата за патишта и транспорт. Дубајските лиценцирани такси се лесно препознатливи по нивната боја на каросерија и разновидни бои на покривот што го идентификуваат операторот. ''Dubai Taxi Corporation'', е најголемиот оператор и има такси со црвени покриви. Постојат пет приватни оператори: ''Metro Taxis'' (портокалови кровови); ''Network Taxis'' (жолти покриви); ''Cars Taxis'' (сини покриви); ''Arabia Taxis'' (зелени покриви); и ''City Taxis'' (виолетова покрив). Покрај тоа, Dubai Taxi има такси услуга исклучиво за женски патници, со користење на женски возачи. Договорот за такси за концесија во Дубаи е управуван од самата корпорација. Во рамките на Емиратот работат повеќе од 3000 такси возачи, со просечно по 192.000 патувања секој ден, со околу 385.000 лица. Во [[2009]] година, таксиските патувања надминале 70 милиони патувања кои опслужиле околу 140,45 милиони патнициref>{{cite web|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/dubai-metro-gives-boost-to-public-transport-in-city-1.592986|title=Gulfnews: Dubai Metro gives boost to public transport in city|work=Gulf News|date=6 March 2010|accessdate=29 April 2010|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20100412193111/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/dubai-metro-gives-boost-to-public-transport-in-city-1.592986|archivedate=12 April 2010|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite web |url=http://dtc.dubai.ae/ |title=Dubai Taxi Corporation |publisher=Dtc.dubai.ae |date=29 September 2010 |accessdate=31 October 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20101112164616/http://dtc.dubai.ae/ |archivedate=12 November 2010 |df=dmy-all }}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.dubai.com/v/cityinfo/#block_1686 |title=Getting Around in Dubai |publisher=dubai.com/ |accessdate=14 September 2011 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110924043220/http://www.dubai.com/v/cityinfo/#block_1686 |archivedate=24 September 2011 |df=dmy-all }}</ref>.
 
===Воздушен сообраќај===
 
== Збратимени градови ==

Прегледник