Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 24 бајти ,  пред 2 години
 
== Економија ==
 
[[File:Jebel Ali Port 1 Imresolt.jpg|thumb|[[Џебел Али]]]]
Како една од најбрзо растечките економии во светот<ref>{{Cite news|url = http://www.thenational.ae/business/economy/dubai-enters-top-five-ranked-fastest-growing-economies|title = Dubai enters top five ranked fastest growing economies|last = Everington|first = John|date = 22 January 2015|work = The National|access-date = 24 March 2015|deadurl = no|archiveurl = https://web.archive.org/web/20150311081706/http://www.thenational.ae/business/economy/dubai-enters-top-five-ranked-fastest-growing-economies|archivedate = 11 March 2015|df = dmy-all}}</ref>, бруто домашниот производ на Дубаи е проектиран на 107,1 милијарди долари, со стапка на раст од 6,1% во 2014 година<ref>{{Cite news|url = https://www.zawya.com/story/Dubai_GDP_growth_seen_at_61_in_2014-ZAWYA20140604041903/|title = Dubai's gross domestic product is expected to reach US$107.1 billion, posting a growth rate of 6.1% in 2014 and exceeding Dubai government's estimates of 5%, according to Citibank.|date = 14 June 2014|work = Zawya Thomson Reuters|access-date = 24 March 2015|deadurl = no|archiveurl = https://web.archive.org/web/20150331161429/http://www.zawya.com/story/Dubai_GDP_growth_seen_at_61_in_2014-ZAWYA20140604041903/|archivedate = 31 March 2015|df = dmy-all}}</ref>. Иако голем дел од клучните елементи на трговската инфраструктура во Дубаи се изградени поради нафтената индустрија<ref name=oilgas2>{{cite news |url=https://www.usatoday.com/marketplace/ibi/dubai.htm |title=Dubai – Overview |work=USA Today |accessdate=22 July 2007 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20070808211435/http://www.usatoday.com/marketplace/ibi/dubai.htm |archivedate=8 August 2007 |df=dmy-all }}</ref>, приходите од нафта и природен гас претставуваат помалку од 5% од приходите на Емиратите. Се проценува дека Дубаи произведува 50.000 до 70.000 барели (7.900 до 11.100 м3) нафта дневно<ref>{{cite web |url=http://www.moneycontrol.com/news/business/dubais-oil-discoverydubais-debt_440035.html |title=Dubai's oil discovery and Dubai's debt |publisher=Moneycontrol.com |date=5 February 2010 |accessdate=20 April 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130530195048/http://www.moneycontrol.com/news/business/dubais-oil-discoverydubais-debt_440035.html |archivedate=30 May 2013 |df=dmy-all }}</ref> и значителни количини на гас од крајбрежни полиња. Уделот на емиратството во вкупните приходи на ОАЕ за гас изнесува околу 2%. Резервите на нафта во Дубаи значително се намалило и се очекува да биде исцрпено за 20 години<ref name=oilgas>{{cite web|url=http://www.uae.gov.ae/Government/oil_gas.htm#Dubai|archiveurl=https://web.archive.org/web/20080705161411/http://www.uae.gov.ae/Government/oil_gas.htm#Dubai|archivedate=5 July 2008 |title=UAE Oil and Gas |publisher=Uae.gov.ae |date=19 June 1999 |accessdate=31 July 2009}}</ref>. Најголем придонес во економијата во Дубаи се недвижностите и градежништвото (22,6%),<ref name="Ddooo"/>, трговијата (16%), претпријатијата (15%) и финансиските услуги (11%)<ref name=dubchamber>[http://www.dcci.gov.ae/content/Bulletin/Issue10/SectorMonEn_ISSUE10.pdf Prospects of Dubai Economic Sectors] {{webarchive |url=https://web.archive.org/web/20080216052206/http://www.dcci.gov.ae/content/Bulletin/Issue10/SectorMonEn_ISSUE10.pdf |date=16 February 2008 }}. Dubai Chamber of Commerce. 2003</ref>.
 
Дубаи започнал неколку големи проекти за поддршка на нејзината економија и развој на различни сектори. Тука спаѓаат [[Dubai Fashion 2020]]<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/06/18/dubai-fashion-2020-to-be-unveiled-soon/ |title=Dubai Fashion 2020 To Be Unveiled Soon Dubai Chronicle |publisher=Dubaichronicle.com |date=18 June 2013 |accessdate=10 September 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131024055620/http://www.dubaichronicle.com/2013/06/18/dubai-fashion-2020-to-be-unveiled-soon/ |archivedate=24 October 2013 |df=dmy-all }}</ref>, и Дубаи Дизајн округ, кои се очекува да станат дом на водечките локални и меѓународни дизајнери. Првата фаза на проектот од 4 милијарди требало да биде завршена до јануари [[2015]] година<ref>{{cite web |url=http://www.dubaichronicle.com/2013/06/09/construction-buildings-dubai-design-district/ |title=Construction of 10 buildings in Dubai Design District already underway |publisher=Dubaichronicle.com |date=9 June 2013 |accessdate=10 September 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130820024421/http://www.dubaichronicle.com/2013/06/09/construction-buildings-dubai-design-district/ |archivedate=20 August 2013 |df=dmy-all }}</ref>.
 
=== Туризам===
 
== Збратимени градови ==

Прегледник