Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 4.129 бајти ,  пред 2 години
===Религија===
 
Членот 7 од Привремениот Устав на Обединетите Арапски Емирати го прогласува [[ислам]]от за официјална државна религија на ОАЕ. Владата ги субвенционира речиси 95% од џамиите и ги вработува сите имами. Околу 5% од џамиите се целосно приватни, а неколку големи џамии имаат големи приватни донации<ref name=loc_religion>[http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/profiles/UAE.pdf Country Profile: United Arab Emirates (UAE)] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20090326030536/http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/profiles/UAE.pdf |date=26 March 2009 }}. United States Library of Congress</ref> Сите џамии во Дубаи се управуваат од Одделот за исламски прашања и добротворни активности, исто така познат како ''„Awqaf“'' под владата на Дубаи, а сите имами се назначени од страна на Владата<ref>{{cite web|url=https://www.state.gov/j/drl/rls/irf/2011/nea/192911.htm|title=Report on International Religious Freedom|work=U.S. Department of State|accessdate=30 September 2014|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20141006083058/http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/2011/nea/192911.htm|archivedate=6 October 2014|df=dmy-all}}</ref>. Секој кој го проповеда расизмот, религиозната омраза или промовира религиозен екстремизам, обично е затворен и депортиран<ref>{{Cite news|url=http://www.emirates247.com/news/emirates/uae-to-deport-expats-abusing-religions-2015-07-22-1.597619|title=UAE to deport expats abusing religions|last=Staff|date=22 July 2015|work=Emirates 24{{!}}7|access-date=26 May 2017|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20170525072642/http://www.emirates247.com/news/emirates/uae-to-deport-expats-abusing-religions-2015-07-22-1.597619|archivedate=25 May 2017|df=dmy-all}}</ref>.
[[File:Jumeira Mosque Dubai-2.jpg|thumb|upright|[[Џамија Џумеира]]]]
 
===Малцинства===
[[File:United Christian Church of Dubai.jpg|thumb|upright|Евангелска црква во Дубаи]]
 
Дубаи, исто така, има големи христијански, хинду, сики, бахајски, будистички и други верски заедници кои живеат во градот<ref>[http://www.dubaidreams.net/465/about/religion-in-dubai/ Religion in Dubai] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100424085123/http://www.dubaidreams.net/465/about/religion-in-dubai/ |date=24 April 2010 }}. Dubaidreams</ref>.
 
Немуслиманските групи можат да поседуваат сопствени куќи за обожување, каде што можат слободно да ја практикуваат својата религија, со барање на земјиште и дозвола за изградба. Групите кои немаат свои згради мора да ги користат објектите на други верски организации или да се поклонуваат во приватни домови<ref>{{cite web |url=https://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2007/90223.htm |title=International Religious Freedom Report 2007 – United Arab Emirates |publisher=State.gov |accessdate=31 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090805115712/http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2007/90223.htm |archivedate=5 August 2009 |df=dmy-all }}</ref>. На немуслиманските верски групи им е дозволено отворено да ги рекламираат функциите на групите и да се дистрибуираат разни верски литератури. Сепак, целосно прозелитизирање е строго забрането со казна за кривично гонење, затворање и депортација<ref name=loc_religion/>.
 
== Економија ==
 
== Збратимени градови ==

Прегледник