Хоризонт на настани: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
'''Хоризонт на настани''', наједноставно кажано, претставува границата на [[Црна дупка|црната дупка]] која ја одделува од останатиот дел од универзумот. Како што знаеме, црната дупка е дефинирана како сингуларитет кој е определен со хоризонтот на настани чија "брзина„брзина на бегство"бегство“ (брзината која е потребна на еден ентитет да ја напушти црната дупка) е еднаква на [[Брзина на светлината|брзината на светлината]]. Често пати, хоризонтот на настани е дефиниран како "точка„точка од која нема враќање"враќање“.
 
Генерално кажано, ништо не може да побегне од црната дупка, поточно да го напушти хоризонтот на настани и да премине во останатиот дел од [[Вселена|космосот]], затоа што според [[Теорија на општа релативност|Теоријата на општа релативност]], ниту една честица не се движи побрзо од [[Фотон|фотонот]]. Исто така, не постои начин да се набљудуваат случувањата внатре во границите на хоризонтот на настани од надворешната страна на црната дупка, што допринесува да се сомневаме што точно се случува во рамките на хоризонтот. Затоа што хоризонтот на настани не е материјална физичка површина, туку математички дефинирана граница, материјата и радијацијата можат да влезат во црната дупка, но не и да излезат од истата.
 
=== <u>Хоризонт на настани кај ротирачки и неротирачки црни дупки</u> ===
 
Кај неротирачките црни дупки, хоризонтот на настани, определен со [[Шварцшилдов полупречник|Шварцшилдовиот радиус]]<ref>{{Наведени вести|url=https://www.britannica.com/science/Schwarzschild-radius|title=Schwarzschild radius {{!}} astrophysics|work=Encyclopedia Britannica|access-date=2018-02-04|language=en}}</ref>, е [[сфера]], па затоа и црната дупка добива таков облик. Доколку станува збор за ротирачка црна дупка, заклучено е дека хоризонтот на настани има некоја неправилна деформирана геометриска форма и е различен за секоја црна дупка. Во двата случаи, Шварцшилдовиот радиус е пропорционален со масата на црната дупка.
 
=== <u>Хоризонтот на настани во уметноста и популарната култура</u> ===
* Event Horizon (1997)<ref>{{Наведено списание|date=2018-02-01|title=Event Horizon (film)|url=https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Event_Horizon_(film)&oldid=823498795|journal=Wikipedia|language=en}}</ref> е британски научно-фантастичен хорор филм на режисерот Paul Anderson
* "Event„Event Horizon"Horizon“<ref>{{Наведување|last=Xtrullor|title=Xtrullor - Event Horizon|date=2016-07-30|url=https://www.youtube.com/watch?v=zDE3DBvmvhEzDE3DBvmvhE|accessdate=2018-02-04}}</ref> е популарна дабстеп песна на Xtrullor
 
=== <u>Наводи</u> ===
๏ "Event Horizon"<ref>{{Наведување|last=Xtrullor|title=Xtrullor - Event Horizon|date=2016-07-30|url=https://www.youtube.com/watch?v=zDE3DBvmvhE|accessdate=2018-02-04}}</ref> е популарна дабстеп песна на Xtrullor
{{наводи}}
 
[[Категорија:Астрофизика]]
=== <u>Наводи</u> ===
[[Категорија:Општа теорија за релативноста]]
[[Категорија:Црни дупки]]

Прегледник