Разлика помеѓу преработките на „Рударство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 3 бајти ,  пред 3 години
с
нов подреден клуч за Категорија:Рударство: „ “ користејќи го HotCat
с (нов подреден клуч за Категорија:Рударство: „ “ користејќи го HotCat)
'''Рударство''' — [[Стопанство|стопанско]]-[[Индустрија|индустриска]] гранка која се занимава со испитување и исцрпување на сите видови [[Руда|рудни]] лежишта како и на методите за нивна рационална експлоатација<ref name="МИ-АН енциклопедија">{{наведена книга|editor=Јован Павловски|title=МИ-АНОВА енциклопедија, општа и македонска|volume=4|year=2006|publisher=МИ-АН|location=Скопје|language=македонски|isbn=998-61393-1|pages=1443}}</ref>. Преку ископувањето на различните видови на [[метал]]ни и [[неметал]]ни [[Руда|руди]] и минерали, рударството претставува единствената и најзначајната дејност која со основни суровини за производство ги снабдува [[индустрија]]та, [[градежништво]]то и други стопански гранки.
 
==Историско и економскостопанско значење==
Рударството спаѓа меѓу најстарите човечки дејности и потекнува уште од праисториско време<ref name="МИ-АН енциклопедија" />. Првите и најстари развојни фази и периоди на човековата историја и општество како што се [[Железно време|железното]], [[Бронзено време|бронзеното]] и [[Бакарно време|бакарното време]] се должат токму на пронаоѓањето, ископувањето и обработката на метални руди од кои потоа се изработувани разни алати и орудија. Поради извонредно големото значење на рударството како клучна дејност за економскиотстопанскиот, техничко-технолошкиот и научниот развој неговото значење во сеопштиот развиток на човештвото е поврзано и со сите подоцнежни историски периоди и пронајдоци како [[Колонијализам|колонијализмот]], [[Индустриска револуција|индустриската револуција]], [[Нуклеарно оружје|нуклеарното оружје]] итн. Поради својата клучна улога во обезбедувањето на основните суровини и енерегенси за производството во индустријата, градежништвото, електростопанството, сообраќајот и комуникациите, рударството и во денешно време е една од најзначајните дејности за функционирањето на целокупната [[економија]], економскиотстопанскиот раст на државите како и за непреченото и нормално одвивање на секојденвниот живот на луѓето.
 
==Ископување==
# Истражување и извидување за утврдување на местоположбата, големината и вредноста на лежиштата
# Проценка на ресурсите со математички пресметки за количината и класата
# Изготвување на претпроектна студија со цел да се утврди теоретската економскастопанска корист одрудникотод рудникот. Со ова се одредува дали треба да се вложува во понатамошни истражувања и се востановуваат главните ризици што би произлегле од тоа.
# Изготвување на [[проектна студија]] за финансиската исплатливост, техничката изводливост и финанскиските и техничките ризици. Во овој момент се решева дали проектот треба да оди понатаму или да се напушти. Тука спаѓа планирање на рудникот со моделирање на искористливиот дел, [[металургија|металуршките]] процеси, пазарната побарувачка и вредност на рудата, трошоците на инженерските и техничките работи и инфраструктурата, финансиските услови и анализа на животниот век на рудникот.
# Проценка на влијанието врз [[животна средина|животната средина]]<ref>[http://www.rudplan.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=75&lang=mk Управување со животната средина] - „Рудплан“ {{mk}}</ref>
{{наводи}}
 
[[Категорија:Рударство| ]]

Прегледник