Разлика помеѓу преработките на „Именка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 256 бајти ,  пред 2 години
поправка на правопис
с (Отстрането уредувањето на Dragan Jankulovski (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91)
(поправка на правопис)
* '''Киро Глигоров''' е првиот '''претседател''' на '''Република Македонија'''.
}}
Во [[лингвистика]]та, '''именките''' се менливи зборови кои го содржат белегот опредметностопредметеност, кои можат да се јават како [[подмет]], предмет, [[прилошка определба]], именски дел од прирокот, а вршат и [[атрибут|атрибутска служба]] во реченицата.<ref>Loos, Eugene E., et al. 2003. [http://www.sil.org/linguistics/GlossaryOfLinguisticTerms/WhatIsANoun.htm Glossary of linguistic terms: What is a noun?]</ref>
 
Синтаксичките правила за именките се разликуваат од јазик надо јазик. Во Македонскиот[[македонски јазик|македонскиот јазик]], именките се зборови кои како што е погоре споменато опишуваат предмети или појави или пак одделни имиња на некои предмети или појави, според тоа тие се делат на '''општи''' и '''сопствени''' именки, кои се разбира се делат на подгрупи.
 
== Историја ==
ЗборотВо [[француски јазик|францускиот]] и [[англиски јазик|англискиот јазик]] зборот доаѓа од [[Латински јазик|латинскиот]] збор ''nomen'' кој значи „[[име]]“. Зборовните групи како именките за првпат биле објаснети од [[Санскритсанскрит]]скиот граматичар [[Панини (граматичар)|Панини]] и античките Грци како [[Дионисиос Тракс]]. Тие биле дефинирани со изрази од нивните тогашни [[морфологија (лингвистика)|морфолошки]] знаења. На пример, во Античка Грција, именките ги споредувале со [[падеж]]ите, како датив и акузатив
 
== Видови именки ==
* имиња на празници ([[Митровден]], [[Осми март]], [[Божиќ]]),
* имиња на институции ([[Средно градежно-гимназиско училиште „Здравко Цветковски“]]),
* имиња на уметнички дела, весници, емисии, итн. („[[Крпен живот]]“, „[[Вечер]]“, „[[Ексклузив]]“),
* имиња на објекти ([[Камен мост]], [[Кале]], [[Соравија]], Ресторан „[[Букет]]“).
 
 
Според тоа, дали можеме да ги допреме предметите, односно појавите, разликуваме:
1.# [[Конкретни именки]] - означуваат материјални предмети (маса, камен, дете, [[планина]], [[чаша]], [[вода]], итн.)
2.# [[Апстрактни именки]] - означуваат неметеријалнинематеријални предмети ([[љубов]], [[воздух]], [[среќа]], [[тага]], [[омраза]], [[ден]], [[вторник]], [[лето]], итн.)
 
== Род на именките ==
 
Само во множина ги среќаваме именките:
панталони, очила, гаќи, ножици, итн.
 
== Видови множина ==
 
Карактеристично за македонскиот јазик е членувањето (определувањето) на именките со наставки.
Кога една општа иманкаименка членуваме, значи дека конкретниот предмет сме го издвоиле од мноштвото такви истородни предмети.
 
''На пр.: Читам книга.''
== Образување на именките ==
Во македонскиот јазик имаме многу продуктивни наставки од кои се изведуваат нови именки и на тој начин се збогатува речникот. Се разбира, голем е бројот на основните (неизведените) [[именки]], но тука ќе ги разгледаме именките кои се образувани од други видови зборови.
Именките се образуваат на повеќе начини: без суфикси (жал), со суфикси (жалба), со префикси (натпревар), со префикскипрефикси и суфикси (изградба) и сложени од два збора (вратоврска).
 
=== Именки образувани од глаголи ===
Именките може да се образуваат од глаголи бессуфиксно:
чекор, збор, настан, помин.
 
Н
ајчестиНајчести наставки (суфикси) се:
* ец : борец, ловец, стрелец;
* ик, -ник : галеник, затвореник;
И од броевите може да се образуваат именки, и тоа со:
* ица : единица, десетица;
* ка : петка, двојка, тројка, шескашестка, седумка;
* ина : половина, третина.
 
{{Зборовни групи}}
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Граматика]]
[[Категорија:Именки|*]]

Прегледник