Бесполово размножување: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема опис на уредувањето
 
===Бесполово размножување кај растенијата===
Едноклеточни организми растеновидни организми, како [[бактерии]], алги и др., најчесто се размножуваат бесполово од типот на ''делба на матичната клетка'', при што се добиваат две нови клетки. Родителската клетка со делбата ја губи својата индивидуалност, бидејќи од неа се образуваат две нови клетки кои се слични меѓу себе и со родителската.
 
*Квасни габи-Квасните габи, пак, се размножуваат бесполово од типот на ''пупење''. При овој вид бесполово размножување, родителската клетка одделува пупка од која се развива нова габа.
Анонимен корисник

Прегледник