Разлика помеѓу преработките на „Општина Пехчево“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
| епошта=
| веб= www.pehcevo.gov.mk/ Општина Пехчево
| населени места=Градотградот [[Пехчево]] и селата: [[Негрево]], [[Панчарево]], [[Робово (Пехчевско)|Робово]], [[Спиково]], [[Умлена]], [[Црник]] и [[Чифлик (Пехчевско)|Чифлик]]
}}
[[File:Pehčevo Municipality.svg|thumb|right|245px|Карта на Општина Пехчево со селските атари.]]
Во Источниот дел на Република Македонија, во Малешевската котлина т.е во нејзиниот северо-источен дел, на границата со Р. Бугарија се наоѓа општина Пехчево. Општината со нејзината поширока околина се наоѓа помеѓу 41˚ 41˚ и 41˚ 51 ˚ северна географска ширина и 22˚ 47˚ и 23˚ 03˚ источна географска должина, со средна надморска висина од 1000 метри.
Се наоѓа во крајниот источен дел на државата, покрај самата граница со Бугарија. Всушност најисточната точка на општината кај врвот Ченгино Кале (1745 м) е најисточна точка и на Република Македонија. Инаку, општината Пехчево е сместена на возвишението (превалот) помеѓу Беровската и Делчевска Котлина, на надморска височина од околу 700 до 1932 метри. На запад е заградена со ниската планина [[Бејаз Тепе]] (1348 м), а на исток со Влаина (Кадиица, 1932 м) која е втора по височина во источниот дел на Македонија (веднаш зад Осоговски Планини, 2252 м). На југоисток пак е заградена со највисокиот дел на Малешевски Планини (Џами Тепе, 1803 м). Административно, општината Пехчево граничи со општината Берово на југ и општината Делчево на север, а на исток со општината Симитли во Бугарија.
На површина од {{км2|206,88 Км2}} живеат 5.517 жители од кои поголемиот дел во општинскиот центар Пехчево (3.237 жители) а останатиот дел во другите шест селски населби: Негрево (170 жители), Чифлик (362 жители), Умлена (391 жители), Робово (470 жители), Црник (752 жители) и Панчарево (467 жители), кои спаѓаат во категоријата ридско-планински села.
 
== Историja ==
Вгнездена како во кошничка , на крајниот исток од Мекедонија пулсира малата живописна Општина Пехчево. Административен центар е гратчето Пехчево ,распослано на двата брега на Пехчевска река, на надморска височина од 1000 метри, под падините на планината Влаина, опколено со големи и длабоки борови шуми, студени потоци и чист планински воздух.
Иако мало, ова гратче има долга и богата историја. Археолошките артефакти говорат дека на овие простори постоела населба уште во римско време во која се топела железна руда која се експлоатирала од Буковик. Според жителите, гратчето топонимот го должи токму на тие печки, односно пешчи. Во средновековието населбата била важен стопански и административен центар.
Во околината на Пехчево има траги од населби од антиката и средниот век. Во месноста Градиште или Манастириште на десниот брег на Брегалница има остатоци од римско населба. Во подножјето на Буковик во месноста Рудиште или Раковец на три километри источно од Пехчево, исто така има остатоци од големо античко и средновековна рударски населба. Во Буковик има остатоци од уште една населба од доцната античност, а во месноста Во реката - остатоци од рудник од истиот период. Во месноста населба на север од Пехчево има касно-античко село, а во месностакај Спиково на 4 километри источно од градот - остатоци од старохристијанска црква.
 
== Населени места ==
* [[Негрево]]
* [[Робово (Пехчевско)|Робово]]
* [[Спиково]] (обновено)<ref name="Глобус">{{нмс|url=http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=CB90FF6F32412B4D9EE60971153BFBB7|title=Глобус|date=23 септември 2014|publisher=Глобус|accessdate=16 December 2017}}</ref>
* [[Умлена]]
* [[Чифлик]]
 
===Населени места ===
Општината има 78 населени места, од кои едно е градско населено место. Градот Пехчево е единственото градско подрачје во општината.
 
{| border="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 1em 1em 1em 0; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse;"
|-
| 7. || [[Негрево]]|| 97
|-
| 8. || [[Спиково]]|| ?
|-
|}

Прегледник