Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 13.145 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
 
Друго име за батеријата е галвански елемент. Галвански елементи се основни хемиски извори на струја. Постојат повеќе видови на галвански елементи меѓу кои се: Волтин, Даниелов, Лекланшеов итн. Со Даниеловиот елемент лесно може да се објасни принципот на батеријата.
 
== '''Историја''' ==
Употребата на зборот "батерија" се земал за да се опише група на електрични уреди датира од Бенџамин Френклин, кој во 1748 година опишал неколку краставички од Leyden по аналогија на топови батерија [6] (Бенџамин Френклин го позајми терминот "батерија" од војската, која се однесува за оружјето кое функционира заедно [7]).
 
Италијанскиот физичар Алесандро Волта ја изградил и ја опишал првата електрохемиска батерија, галвански куп, во 1800. [8] Ова беше куп од бакар и цинк чинии, разделени со хартиени дискови со накит од саламура, што може да создаде постојана струја во значително време. Волта не сфатил дека напонот се должи на хемиски реакции. Тој сметал дека неговите клетки се неисцрпен извор на енергија [9] и дека поврзаните корозивни ефекти на електродите биле само непријатност, наместо неизбежна последица на нивното работење, како што покажал Мајкл Фарадеј во 1834 година. [10]
 
Иако раните батерии биле од големо значење за експериментални цели, во пракса нивните напони биле неппостојани и тие не можеле да обезбедат голема струја за одржлив период. Даниелската ќелија, измислена во 1836 година од британскиот хемичар Џон Фредерик Даниел, беше првиот практичен извор на електрична енергија, станувајќи индустриски стандард и широко распространето усвојување како извор на енергија за електрични телеграфски мрежи. [11] Се состоеше од бакарен сад исполнет со раствор од бакарсулфат, во кој беше потопен сад без глинени садови исполнет со сулфурна киселина и цинк-електрода. [12]
 
Овие влажни клетки користеле течни електролити, кои биле склони кон истекување и истекување, ако не се постапува правилно. Многумина користеле стаклени тегли за да ги држат своите компоненти, што ги направило кревки и потенцијално опасни. Овие карактеристики ги направиле влажните клетки непогодни за преносни апарати. Во близина на крајот на деветнаесеттиот век, пронајдокот на батериите од сувата ќелија, кои го замениле течниот електролит со паста, направиле преносливи електрични уреди практични [13].
 
== '''Категории и типови на батерии''' ==
Батериите се класифицирани во примарни и секундарни форми:
* '''Примарните батерии''' се дизајнирани за да се користат до исцрпување на енергија, а потоа се отфрлаат. Нивните хемиски реакции обично не се реверзибилни, па затоа не можат да се полнат. Кога напојувањето на реактантите во батеријата е исцрпено, батеријата престанува со производство на струја и е бескорисна.
 
* '''Секундарните батерии''' може да се полнат; односно, тие можат со своите имаат свои хемиски реакции обратност со примена на електрична струја во ќелијата. Ова ги регенерира оригиналните хемиски реактанти, така што тие можат да се користат, дополнуваат и повторно се користат повеќе пати. [23]
Некои типови примарни батерии што се користат, на пример, за телеграфски кола, беа вратени на работа со замена на електродите. [24] Секундарните батерии не се бескорисни за полнење поради дисипација на активните материјали, губење на електролит и внатрешна корозија.
 
== '''Типови ќели''' ==
* Многу видови на електрохемиски клетки се произведени, со различни хемиски процеси и дизајни, вклучувајќи ги и галваничните клетки, електролитски клетки, горивни ќелии, протокот на клетки и галвански колци. [29]
'''Влажна ќелија'''
 
Во влажната ќелија батерија има течен електролит. Наречени се и ‘поплавени‘ ќелии, бидејќи течноста ги опфаќа сите внатрешни делови или вентилираната ќелија, бидејќи гасовите што се создаваат за време на работата може да избегаат до воздухот. Влажните клетки беа претходник на сувата клетка и најчесто се користат како алатка за учење за електрохемија. Тие можат да бидат изградени со заеднички лабораториски материјали, како што се трофеии, за демонстрации за тоа како работат електрохемиските ќелии. Посебен вид влажна клетка позната како концентрациона ќелија е важна за разбирање на корозијата. Влажните клетки може да бидат примарни клетки (не-полнење) или секундарни клетки (полнење). Првично, сите практични примарни батерии, како што е Даниел, беа изградени како влажни ќелии со отворено стакло. Други примарни влажни клетки се клеточната клетка на Лекланче, Гроув, клетката Бунзен, клетката на хромната киселина, клетката Кларк и Вестон. Лекланшеската клеточна хемија беше прилагодена на првите суви клетки. Влажните клетки сè уште се користат во автомобилските батерии и во индустријата за режим на подготвеност за разводни, телекомуникациски или големи непрекинати напојување, но на многу места се користат батерии со гел-клетки. Овие апликации најчесто користат олово-киселински или никел-кадмиумски клетки.
 
'''Сува ќелија'''
 
Додека пак сувата ќелија користи електролит за паста, со доволно влага за да се овозможи струја која ќе тече. За разлика од влажната ќелија, сувата ќелија може да работи во било каква ориентација без истурање, бидејќи не содржи слободна течност, што го прави погоден за пренослива опрема. За споредба, првите влажни клетки беа типично кршливи стаклени контејнери со оловни прачки кои висеа од отворен врв и беше потребно внимателно ракување за да се избегне истурање. Оловно-киселински батерии не ја постигнале безбедноста и преносливоста на сувата ќелија додека не се развила гел батеријата.
 
Честа сува ќелија е цинк-јаглеродната батерија, со номинален напон од 1,5 волти, исто како и алкалната батерија (бидејќи и двете користат иста комбинација на цинк-манган диоксид). Стандардна сува ќелија содржи цинк-анодна, обично во форма на цилиндрично тенџере, со јаглеродна катода во форма на централна шипка. Електролитот е амониум хлорид во форма на паста до цинкот анодна. Останатиот простор помеѓу електролитот и јаглеродна катода е зафатен со втора паста која се состои од амониум хлорид и манган диоксид, а вториот делува како деполаризатор. Во некои дизајни, амониум хлоридот се заменува со цинк хлорид.
 
'''Сол батериите''' се примарни или секундарни батерии кои користат стопена сол како електролит. Тие работат на високи температури и мора да бидат добро теизолирани за да ја задржат топлината.
 
'''Резервната батерија''' може да се чува нерамномерно (неактивирана и без напојување) за подолг период (можеби години). Кога батеријата е потребна, тогаш таа е составена (на пример, со додавање на електролит); еднаш собрани, батеријата е наполнета и подготвена за работа. На пример, батеријата за електронски артилериски штитник може да се активира со влијанието на отпуштањето на пиштол. Забрзувањето крши капсула од електролит кој ја активира батеријата и ги напојува коларите на осигурувачот. Резервните батерии обично се дизајнирани за краток животен век (секунди или минути) по долгото складирање (години). Активираната вода со батерија за океанографски инструменти или воените примени се активира при потопување во вода.
 
'''Перформанси на клетките'''
 
Карактеристиките на батеријата може да варираат во текот на циклусот на оптоварување, преку циклус на полнење и во текот на целиот живот, поради многу фактори, вклучувајќи внатрешна хемија, тековна потрошувачка и температура. На ниски температури, батеријата не може да испорача толку енергија. Како таква, во студените клими, некои сопственици на автомобили инсталираат затоплувачи на батерии, кои се мали електрични грејни парничиња кои ја задржуваат батеријата на автомобилот топла.
 
== Големини на батерии ==
Анонимен корисник

Прегледник