Разлика помеѓу преработките на „Уметност“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-Философија +Филозофија)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Философија +Филозофија))
Во доменот на сликарството одлучувачки чекор бил направен во десеттите години на 20 век кога [[Василиј Кандински| Кандински]] испробал еден нов вид [[апстрактна уметност]], која повеќе не прикажувала субјекти или објекти на природниот свет, реален или имагинарен, туку само форми и бои.
 
== ФилософијаФилозофија на уметноста ==
=== Класични теории : естетика ===
[[Податотека:Michelangelos David.jpg|thumb|''[[Давид (Микеланџело)|Давид]]'' на [[Микеланџело]].]]
[[ФилософијаФилозофија на уметност| ФилософијатаФилозофијата на уметност]] истовремено е речиси константниот интерес на филозофите за уметноста, уште од античко време, и дисциплина повеќе или помалку прифатена како автономна од крајот на 18 век. <ref>Michel Blay, ''Dictionnaire des concepts philosophiques'', Larousse, CNRS éditions, 2006, {{ISBN|2-03-582657-8}}, {{p.}}50.</ref>. За историчарот на уметност Мишел Бле, постојат два приода на филозофијата на уметност. Од една страна сиот корпус филозофски текстови коишто, уште во Античка Грција се занимавале со прашањата на естетиката (сметано од [[Платон]] до [[Кант]]) ; од друга страна, станува збор за дисциплина родена благодарение на [[Фридрих Шелинг |Шелинг]] на почетокот на 19 век.
 
Теоријата во антиката, онаа на Платон и онаа на Аристотел во Поетиката, се врти околу идејата за "мимезисот". Според Аристотел [[мимезис]] е уметност да се претстави реалноста; што значи, уметноста се сфаќа како претставување на реалноста и на Убавото. Тргајќи го настрана концептот на мимезисот, кај [[Кант]] се појавува првата теорија на уметноста како активност на генијот. Според неговата оригинална идеја, « генијот е вродена диспозиција на духот преку кој природата ги дава правилата на уметноста. »<ref>Kant {{Rom-maj|I|1}}, ''Critique de la faculté de jugement'', § 46</ref>.
Во својата ''ФилософијаФилозофија на уметноста'' (1802-1803), [[Фридрих Шелинг |Шелинг]] го отфрла името естетика и објавува дека само филозофијата е таа која може да развие вистинска наука за уметноста. Друго големо име во однос на филозофијата на уметноста е [[Хегел]], кој во својата ''Естетика'' (1828-1829) покажува дека целта на таа дисциплина е Убавото и Уметноста, сфатени различно и одвоено од религијата и филозофијата.
 
 
* [[Листа на уметнички дела]]
* [[Листа на најскапи платна]]
* [[ФилософијаФилозофија на уметност]]
 
== Корисна литература ==

Прегледник