Разлика помеѓу преработките на „Муслимански свет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
 
 
Една од заедничките дефиниции за "Исламската философијафилозофија" е "стил на филозофијата произведени во рамките на исламската култура." Исламската филозофија во оваа дефиниција не е ниту задолжително загрижена за религиозните прашања, ниту е ексклузивно произведена од страна на муслиманите. Персискиот научник Ибн Сина (Авицена) (980-1037) имаше повеќе од 450 книги што му се припишуваат. Неговите дела се засегнати со многу предмети, особено филозофија и медицина. Неговиот медицински учебник Со Канонот на медицина се користи како стандарден текст во европските универзитети за векови.
Неговите дела на Аристотел беа клучен чекор во пренесување на учењето од античка Грција до исламскиот свет и Западот. Тој често го поправил филозофот, охрабрувајќи жива дебата во духот на иџитихад.
Тој исто така ја напишал Книгата на Исцелување, една влијателена научна и филозофска енциклопедија. Неговото размислување и на неговиот следбеник Ибн Рушид (Авероис) беше усвоен во христијанската филозофија за време на средниот век, особено од Тома Аквински. Еден од највлијателните муслимански филозофи на Западот беше Авероис (Ибн Рушид), основач на Авероизам Филозофскиот факултет, чии дела и коментари имале влијание врз зголемувањето на секуларната мисла во Западна Европа.

Прегледник