Жан-Жак Русо: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 4 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
{{Redirect|Русо}}
{{Infobox Philosopher
|region = Западни философифилозофи
|era = [[Просветителска философијафилозофија]]<br />(Современа философијафилозофија)
|color = #B0C4DE
|image_name = Jean-Jacques Rousseau (painted portrait).jpg
|death_place = [[Ерменонвил]], [[Франција]]
|school_tradition = [[теорија на општествениот договор]]<br />[[романтизам]]
|main_interests = [[политичка философијафилозофија]], [[музика]], [[образование]], [[книжевност]], [[автовиографија]]
|signature=
|influences = [[Аристотел]], [[Николо Макијавели]], [[Мишел де Монтењ]], [[Хуго Гроциј]], [[Самуел фон Пуфендорф]], [[Томас Хобс]], [[Џон Лок]], [[Жан Барберак]], [[Жан-Жак Бирламаки]], [[Дени Дидро]]
|notable_ideas = [[Општа волја]], [[самољубов]], [[Човечка природа|моралната едноставност на човештвото]], ученички-сосредоточено учење, [[граѓанска религија]], [[народна сувереност]], [[позитивна слобода]]
}}
'''Жан-Жак Русо''' ({{lang-fr|Jean-Jacques Rousseau}}) (28 јуни, 1712{{ndash}}2 јули, 1778) бил [[Женева|Женевски]] философфилозоф, писател и композитор од периодот на францускиот [[романтизам]]. Неговата политичка философијафилозофија влијаела на [[Француска револуција|Француската револуција]], како и на општиот развој на модерната политичка, социолошка и образовна мисла. Неговиот легитимитет како [[Радикализам|радикал]] и револуционер е можеби најдобро прикажан во „[[Општествениот договор]]“: „Човекот се раѓа слободен, а секаде е во окови“.<ref>{{цитирана книга|last=Русо|first=Жан-Жак|title=Општествениот договор или начела на државното право|editor=Јован Таковски (преведувач)|publisher=Мисла, Култура, Наша книга|location=Скопје |date=1978}}</ref>
 
Русо исто така бил и успешен музички композитор. Напишал неколку опери, како и музика во други форми, а имал придонес кон музиката и како теоретичар.
 
За време на Француската револуција, Русо бил најпознат од „философите“„филозофите“ меѓу членовите на [[Јакобинци|Јакобинскиот клуб]]. Останките на Русо, кој бил [[масон]], се пренесени во парискиот Пантеон како национален херој во 1794, 16 години по неговата смрт.
 
== Делото на Русо ==
Жан Жак Русо е соработник на „Енциклопедијата“ кој ненадејно се здобива со популарност со статијата „Дали обновата на науките и уметностите придонела кон моралното прочистување?“, која предизвикала толку внимание, пред сè, поради актуелноста. Вистинскиот текст со кој Русо се прославил со покритие бил текстот „За потеклото на нееднаквоста меѓу луѓето“, кој е вистинска академска расправа во која Русо ја изложува јатката на својата политичка мисла. Своите философскифилозофски ставови ги искажал во текстовите „[[Општествениот договор]]“ (со идеи за можни реформи на државното уредување) и „Емил“ (трактат за воспитанието на човекот кој би требало да се вклучи во граѓанското општество). Русо од своите современици се разликува по тоа што го негира разумот на сметка на чувственоста. Неговата љубов кон природата е во согласност со тезата дека смислата на човечкиот живот е во чувствата и во неговата хармонија со природата.
 
Русо, кој инаку не ги сакал [[театар]]от и [[роман]]от, се решил на оваа форма сакајќи да ја искористи нејзината еластична форма и во неа вметнал различни видови на текстови - расправи и трактати за различни проблеми од неговото време. Според овие одлики, неговите дела „[[Јулија или Новата Елоиза]]“ (епистоларен роман кој доживеал невидена популарност), „Португалски писма“ (несреќен љубовен роман), а особено „Исповеди“ (во кои писателот станува лик во делото во кое инсистира на самоанализата на чувствата и на имагинацијата), припаѓаат на [[Сентиментализам|сентиментализмот]], но во творештвото на Русо препознаваме и некои елементи (субјективноста, музикалноста, лиризмот, чувството за природата), кои ќе го определат како предвесник на [[Романтизам|романтизмот]].
|NAME=Русо, Жан-Жак
|ALTERNATIVE NAMES=
|SHORT DESCRIPTION=Женевски философфилозоф
|DATE OF BIRTH=28 јуни, 1712
|PLACE OF BIRTH=[[Женева]], Швајцарија
[[Категорија:Француски писатели]]
[[Категорија:Политички теористи]]
[[Категорија:Швајцарски философифилозофи]]
[[Категорија:Швајцарски музичари]]
[[Категорија:Швајцарски писатели]]

Прегледник