Разлика помеѓу преработките на „Данок на добивка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
Обврзници на данокот на добивка се сите претпријатија (домашни и странски) како правни субјекти кои остваруваат [[добивка]] од дејноста што ја извршуваат. Како предмет на оданочување се јавува [[добивка|добивката]], ([[профит|профитот]]) која се утврдува како разлика помеѓу вкупните [[приходи]] и вкупните [[расходи]], согласно [[Сметководство|сметководствените]] прописи и законот за данок на доход. Даночната основица е износот на [[добивка|добивката]], односно [[профит|профитот]].
 
==Даночни стапки==
''Табела бр. 1: Стапки на данокот на добивка во одбрани земји (2017)''<ref>Павле Гацов, „Летни разговори за најавените даночни измени“, ''Економија и бизнис'', година 19, број 231, септември 2017, стр. 27.</ref>
{| class="wikitable"
|-
! Земја !! Даночна стапка
|-
| Македонија || 10%
|-
| Албанија || 15%
|-
| Бугарија || 10%
|-
| Босна и Херцеговина || 10%
|-
| Хрватска || 12% (до три милиони куни) и 18% (над три милиони куни)
|-
| Австрија || 25%
|-
| Германија || 29,65%
|-
| Грција || 29%
|-
| Црна Гора || 9%
|-
| Србија || 15%
|-
| Словенија || 19%
|}
 
==Данокот на добивка во Македонија==

Прегледник