Стевчо Јакимовски: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
сНема опис на уредувањето
 
==Политичка кариера==
Стевчо Јакимовски влегол во [[политика]]та во 1988 година, како стручно-политички работник во Претседателството на младината на [[СФР Југославија|Југославија]]. Оттогаш, тој бил на повеќе раководни функции, меѓу кои: министер за [[Министерство за економија на Република Македонија|економија]] и [[Министерство за труд и социјална политика на Република Македонија|министер за труд и социјална политика]]. Во текот на својата политичка кариера, Јакимовски променил неколку политички партии: најпрвин бил член на Либерално-демократската партија, потоа преминал во СДСМ, за подоцна да ја формира партијата ГРОМ.<ref>Ирена[http://grid.mk/news/505137517/se-formira-nova-partijata-grom-predvodena-od-stevcho-jakimovski Мулачка,На „Синот на Стевчо Јакимовски превезува нафта“, ''Фокус'', број 1119, 17 март 2017, стр. 28-33grid.mk]</ref>
 
Функцијата градоначалник на [[општина Карпош]], Стевчо Јакимовски ја вршел во периодот од 2000 до 2003 година, а потоа во 2009 година, повторно бил избран за градоначалник на општина Карпош. првиот мандат како градоначалник на Карпош, Јакимовски го добил како кандидат на [[Либерално-демократска партија (Македонија)|Либерално-демократската партија]], втората градоначалничка функција ја освоил како кандидат на [[СДСМ]], додека третиот пат настапил како независен кандидат.<ref>Ирена Мулачка, „Синот на Стевчо Јакимовски превезува нафта“, ''Фокус'', број 1119, 17 март 2017, стр. 28-33.</ref> За време на неговиот мандат како градоначалник, општина Карпош е прогласена за најпосакувана дестинација за живеење, според анкетата на [[ЦИА]] спроведена во декември 2011 година. Исто така општината е прогласена за општина со највисока транспарентост (во 2010 година од страна на Форум Аналитика), општина со најголема социјална инклузија (од страна на Институтот „Евро Балкан“ во 2010 година), најтранспарентна општина меѓу 12 општини во државата (од фондацијата ФИООМ и ЦРЛД за периодот 2011-2012), а [[општина Карпош]] стана единствена општина-членка на Европското тело за хигиенски инженеринг и дизајн (EHEDG), кое се грижи за контролата и безбедноста на храната во градинките на територијата на целата општина.

Прегледник