Разлика помеѓу преработките на „Гордана Јовиќ-Стојковска“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
дополнување
Ознака: Изворно уредување 2017
(дополнување)
| portaldisp =
}}
'''Гордана Јовиќ Стојковска''' романсиер, раскажувач, поетеса, преведувач и книжевен критичар, создава на српски и македонски јаѕик.
'''Гордана Јовиќ Стојковска''' е родена 1961 во [[Грделица]], [[Србија]], каде што го има завршено основно и средно образование. Во [[Скопје]] по запишување на студии на Биолошки факултет, но својата родна Грделица ја носи во себе како огромна инспирација која што е присутна во речиси сите нејзини романи и како дескриптивнен мотив, но и како плодна почва за креирање на чудесни ликови со судбини на луѓе кои едноставно не можат и не посакуваат да се разделат од своите корења.
 
== Биографија и почетоци ==
'''Гордана Јовиќ Стојковска''' е родена 1961 во [[Грделица]]<ref>Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр.246.</ref>, [[Србија]], каде што го има завршено основно и средно образование. Во [[Скопје]] по запишување на студии на Биолошки факултет, но својата родна Грделица ја носи во себе како огромна инспирација која што е присутна во речиси сите нејзини романи и како дескриптивнен мотив, но и како плодна почва за креирање на чудесни ликови со судбини на луѓе кои едноставно не можат и не посакуваат да се разделат од своите корења.
 
 
 
Гордана Јовиќ Стојковска живее и работи во Скопје. Книжевната кариера ја започнала уште од рани младешки денови објавувајќи во списанијата за култура и млади во тогашната [[Југославија]]. По одлуката да живее во Скопје го изучува [[македонскиот јазик]], на кој што ја објавува својата прва книга Noctambulissmus (Северно талкање) која што е објавена како награден ракопис на тогаш југословенскиот конкурс за дебитантска книга при Книжевниот клуб Куманово. Со оваа поетска книга Гордана Јовиќ Стојковска добива награда Млада Струга 1989. Од крајот на истата година раководи со [[Книжевна младина на Македонија]] како Претседател. Во неа во периодот до 2002 година промовира и објавува голем број дебитантски книги на сега афирмирани млади писатели, воспоставува контакт и соработка со врвни автори од [[Бугарија]], [[Кипар]], [[Турција]], [[Русија]] и одржува континуирана соработка со писателите од просторот на дотогашната Југославија. Во периодот од 1990 до 1994 Јовиќ Стојковска работи во [[МРТВ]] како сценарист, каде што реализира детски ТВ драми и серии, меѓу кои се издвојуваат првиот детски игран филм во Македонија на турски јазик „Споменар“ и серијалот „Децата на Македонија“. Активно се бави со книжевна критика и афирмација на српската книжевност во Македонија и обратно, а во тоа време ја промовира и современата македонска книжевност во Бугарија на Книжевните колонии во [[Несебар]] и на Филолошкиот Факултет во [[Софија]], каде во организација на др Константин Оруш учествува во Курсот по македонска книжевност. Преку програмата Исток - Исток при Отворено опшество Македонија, организира конференции од областа на културна идентификација на кои учествуваат представници на речи си сите земји од [[Југоисточна Европа]]. Учествува во организација на речиси сите важни книжевни манифестации и соработува со голем број списанија, меѓународни редакции и др. По престанок на буџетско финансирање на Книжевна младина на Македонија, Јовиќ – Стојковскава работи извесен период како самостоен писател, потоа како уредник на списанието МАГ, а во 2009 година го формира центарот за издавштво и промоција на автори и дела [[Слово љубве (издавачка куќа)|Слово љубве - букви букс]] во Скопје.
* … - фрагментарни роман, Култура, Скопје 1994;
* Боја на безвремето – роман, Штрк, Скопје1996;
* Мостување – поема, Нушиќ, Скопје1999, птевод на англиски <ref>http://mujweb.cz/apejcinova/Translation/abridging.htm</ref>;
* Последниот таласон – роман, Три, Скопје2003;
* Тајна на тринаесетиот знак – роман, Три, Скопје 2006;
5

уредувања

Прегледник