Разлика помеѓу преработките на „Данок на добивка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Понатаму, од [[1 јануари]] [[2015]] година било воведено даночното ослободување со кое даночната основа се намалува за износот на реинвестираната добивка во материјални (машини, постројки, недвижен имот) и нематеријални средства ([[софтвер]], [[патенти]] итн.). Притоа, ослободувањето се дава само под услов, фирмата да ги задржи набавените средства во своја сопственост најмалку пет години.<ref>Павле Гацов, „Загубарите во плус, профитабилните во минус - даночно цедење на стопанството“, ''Економија и бизнис'', година 17, број 198, 25 декември 2014, стр. 65.</ref>
<br />
''Табела бр. 1 - Даночните приходи во Македонија, 2003-2016'' (во милиони денари)<ref>Павле Гацов, „Состојби наспроти трендови - Македонски фискални и економски индикатори“, ''Економија и бизнис'', година 18, број 225, март 2017, стр. 5352-53.</ref>
{| class="wikitable"
|-

Прегледник