Разлика помеѓу преработките на „Данок на добивка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 774 бајти ,  пред 3 години
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
<br />
Понатаму, од [[1 јануари]] [[2015]] година било воведено даночното ослободување со кое даночната основа се намалува за износот на реинвестираната добивка во материјални (машини, постројки, недвижен имот) и нематеријални средства ([[софтвер]], [[патенти]] итн.). Притоа, ослободувањето се дава само под услов, фирмата да ги задржи набавените средства во своја сопственост најмалку пет години.<ref>Павле Гацов, „Загубарите во плус, профитабилните во минус - даночно цедење на стопанството“, ''Економија и бизнис'', година 17, број 198, 25 декември 2014, стр. 65.</ref>
<br />
''Табела бр. 1 - Даночните приходи во Македонија, 2003-2016'' (во милиони денари)<ref>Павле Гацов, „Состојби наспроти трендови - Македонски фискални и економски индикатори“, ''Економија и бизнис'', година 18, број 225, март 2017, стр. 53-53.</ref>
{| class="wikitable"
|-
! Година !! Данок на добивка
|-
| 2003 || 3.270
|-
| 2004 || 2.362
|-
| 2005 || 2.836
|-
| 2006 || 4.710
|-
| 2007 || 5.896
|-
| 2008 || 8.579
|-
| 2009 || 4.435
|-
| 2010 || 3.691
|-
| 2011 || 3.888
|-
| 2012 || 3.655
|-
| 2013 || 4.420
|-
| 2014 || 5.060
|-
| 2015 || 12.024
|-
| 2016 || 10.769
|}
 
== Наводи ==

Прегледник