Разлика помеѓу преработките на „Бројчена анализа“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 2 бајти ,  пред 3 години
(→‎Софтвер: Средена целосно)
Заедно и оригиналниот проблем и алгоритмот се користат да се реши проблем кој може да биде добро условен и/или лошо условен и секоја од овие комбинации може да биде возможна.
Значи еден алгоритам кој решава добро условен проблем може да биде нумерички стабилен или нестабилен. Уметноста на нумеричката анализа е да се најде стабилниот алгоритам за решавање на добро поставен математички проблем. На пример, пресметувањето на <math>\sqrt{2} </math> (кој грубо изнесува 1.41421) е добро поставен проблем. Многу алгоритми го решаваат овој проблем почнувајќи со почетна апроксимација
(приближување) на х<sub>1</sub> кон <math>\sqrt{2} </math> , на пример х<sub>1</sub>=1.4, и потоа со х<sub>2</sub>, х<sub>3</sub>, х<sub>4</sub> итн. Еден таков метод е познат како Вавилонски метод, кој е претставен како Xx<sub>k+1</sub>=Xx<sub>k</sub>/2 + 1/Xx<sub>k</sub>. Уште еден итеративен пристап, кој ќе го наречеме Метод Х, кој е даден со <math>x_{k+1}=(x_k^2-2)^2+x_k</math> .
Пресметани се неколку итерации од секој од методите и прикажани во табелата подолу со почетни вредности за Хx<sub>1</sub>=1.4 и Хx<sub>2</sub>=1.42.
{| class="wikitable"
|-
14

уредувања

Прегледник