Стевчо Јакимовски: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(→‎Биографија: дополнување)
(→‎Политичка кариера: дополнување)
 
==Политичка кариера==
Стевчо Јакимовски влегувавлегол во водите на политиката[[политика]]та во 1988 година, како стручно-политички работник во Претседателството на младинамладината на [[СФР Југославија|Југославија]]. Од тогашОттогаш, тој бил на повеќе раководни функции, меѓу кои: министер за [[Министерство за економија на Република Македонија|економија]], и [[Министерство за труд и социјална политика на Република Македонија|министер за труд и социјална политика]]. Во текот на својата политичка кариера, Јакимовски променил неколку политички партии: најпрвин бил член на Либерално-демократската партија, потоа преминал во СДСМ, за подоцна да ја формира партијата ГРОМ.<ref>Ирена Мулачка, „Синот на Стевчо Јакимовски превезува нафта“, ''Фокус'', број 1119, 17 март 2017, стр. 28-33.</ref>
 
Функцијата градоначалник на [[општина Карпош]], Стевчо Јакимовски ја вршел во периодот од 2000 до 2003 година, а потоа во 2009 година, повторно ебил избран за градоначалник на општина Карпош. првиот мандат како градоначалник на Карпош, Јакимовски го добил како кандидат на [[Либерално-демократска партија (Македонија)|Либерално-демократската партија]], втората градоначалничка функција ја освоил како кандидат на [[СДСМ]], додека третиот пат настапил како независен кандидат.<ref>Ирена Мулачка, „Синот на Стевчо Јакимовски превезува нафта“, ''Фокус'', број 1119, 17 март 2017, стр. 28-33.</ref> За време на неговиот мандат како градоначалник, општина Карпош е прогласена за најпосакувана дестинација за живеење, според анкетата на [[ЦИА]] спроведена во декември 2011 година. Исто така општината е прогласена за општина со највисока транспарентост (во 2010 година од страна на Форум Аналитика), општина со најголема социјална инклузија (од страна на Институтот „Евро Балкан“ во 2010 година), најтранспарентна општина меѓу 12 општини во државата (од фондацијата ФИООМ и ЦРЛД за периодот 2011-2012), а [[општина Карпош]] стана единствена општина-членка на Европското тело за хигиенски инженеринг и дизајн (EHEDG), кое се грижи за контролата и безбедноста на храната во градинките на територијата на целата општина.
 
Во 2013 година, Стевчо Јакимовски формираја формирал политичка партија [[Граѓанска опција за Македонија]] ([[ГРОМ]]), со која првпат настапуванастапил на [[Македонски претседателски избори (2014)|претседателските избори]] во 2014 година, како и на предвремените [[Македонски парламентарни избори (20142016)|парламентарни избори во 20142016 година]].
 
== Награди и признанија ==

Прегледник