Разлика помеѓу преработките на „Крсто Љондев“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 22 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
 
== Биографија ==
Крсто Љондев бил роден во [[леринско]]то село [[Неокази (Леринско)]]<ref name="Дејци" />. Тој се приклучил на [[МРО]] и бил првично назналченназначен за лерински реонски војвода. Во [[1903]] година тој зел учество во [[Илинденското востание]] како војвода на Неокази. До востанието ебил четник а од 1905 година станал војвода. Во 1906 година навлегол со неговата чета во Леринско, а дејствувал и во регионот на Сетина и Попадиско како помошник на Ѕоле Стојчев.
 
По Младотурската револуција од 1908 година тој станал близок соработник на [[Јане Сандански]] и Народната федеративна партија. ВоЉондев 1910зел годинаучество во Балканската војна и во тој период бил уапсен од страна на Грците заедно со своите 42 четници.
 
Љондев зема учество во Балканската војна и во тој период е уапсен од страна на Грците заедно со своите 42 четници.
 
Се приклучил кон македонското револуционерно движење и четникувал во [[Леринско]]. Тој бил учесник во [[Илинденско востание|Илинденското востание]] во [[1903]] година<ref name="Дејци" />. По [[Прва светска војна|Првата светска војна]] во периодот 1915-1918 година престојувал во [[Битола]]<ref name="Дејци" />. По убиството на уредникот на весникот „Јужна Србија“ - Спасое Хаџи Поповиќ од страна на [[ВМРО]] во [[1926]] година, бил затворен и убиен од српските власти<ref name="Дејци" />.

Прегледник