Немезида (митологија): Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
| Consort = [[Зевс]]
| Parents = [[Никта]]<br> или [[Никта]] и [[Ереб (митологија)|Ереб]]
| Siblings= [[Мом (митологија)|Мом]], [[Морос (митологија)|Морос]], [[Танат (митологија)|Танат]], [[Хипна (митологија)|ХипнаХипнос]], [[Харон (митологија)|Харон]], [[Онеири (митологија)|Онеири]], [[Хеспериди (митологија)|Хеспериди]], [[Кери (митологија)|Кери]], [[Мојри (митологија)|Мојрите]], [[Апата (митологија)|Апата]], [[Филота (митологија)|Филота]], [[Герас (митологија)|Герас]] и [[Ерида (митологија)|Ерида]]
| Children= [[Елена (митологија)|Елена од Троја]]
| Mount =
 
== Митологија ==
Според [[Хесиод]], Немезида е ќерка на [[Никта]], која ја родила со многуте други браќа и сестри, а заради лутината кон титанот [[Крон (митологија)|Крон]] кој го [[кастрација|кастрирал]] својот татко [[Уран (митологија)|Уран]], и му ја презел власта. Тогаш Никта по пат на [[партеногенеза]], освен Немезида ги родила и: [[Мом (митологија)|Мом]] (вината, критиката), [[Морос (митологија)|Морос]] (судбината, проклетството), [[Танат (митологија)|Танат]] (смртта), [[Хипна (митологија)|ХипнаХипнос]] (сонот), [[Харон (митологија)|Харон]], [[Онеири (митологија)|Онеирите]] (сништата), [[Хеспериди (митологија)|Хесперидите]] (вечерите), [[Кери (митологија)|Керите]] (насилнaта смрт), [[Мојри (митологија)|Мојрите]] (судбината), [[Апата (митологија)|Апата]] (измамата), [[Филота (митологија)|Филота]] (дружењето, нежноста), [[Герас (митологија)|Герас]] (староста) и [[Ерида (митологија)|Ерида]] (караницата, раздорот).
 
Како ќерка на Ноќта ([[Никта]]), Немезида била присутна секаде каде што се кршела Правдата ([[Темида (митологија)|Темида]]). Секаде ја следи Срамот ([[Ајда]]) и кога човечкиот род сосема ќе се расипе, овие две божици засекогаш ќе ја напуштат Земјата и ќе се вратат меѓу боговите на Олимп. Немезида е стога и девствена божица. Ги казнува суетата и горделивоста, па затоа го казнила и убавиот [[Нарцис (митологија)|Нарцис]]. Ја менува судбината на луѓето и ги опоменува да бидат умерени. Немезида ги дарувала луѓето со среќа или несреќа, според нивните заслуги. По тоа, таа се разликува од [[Еринии]]те, кои само ги казнувале луѓето.

Прегледник