Зевс: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 3 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
| Symbol = [[Гром]], [[орел]], [[Домашно говедо|вол]] и [[даб]]
| Consort = [[Хера]]
| Parents = [[КронХрон]] и [[РиаРеја]]
| Siblings = [[Посејдон]], [[ХадАд]], [[Деметра]], [[Хестија]], [[Хера]]
| Children = [[Арес]], [[Атена]], [[Аполон]], [[Артемида]], [[Афродита]], [[Дионис]], [[Хеба]], [[Хермес]], [[Херкул]], [[Елена Тројанска]], [[Хефест]], [[Персеј]], [[Минос]], [[Музи]]те
| Mount = [[Олимп]]
Во [[грчката митологија]], '''Зевс''' е крал на боговите, владетел на [[Олимп|планината Олимп]] и бог на [[небо]]то и [[гром]]от. Негови симболи се [[гром]]от, [[орел]]от, [[домашно говедо|волот]] и [[даб]]от. Поради неговото индо-евроско наследство, класичното „собирач на облаци“ доведува одредени иконографски особини од културите на [[Древниот Близок Исток]], како на пример [[жезло]]то. Зевс е често прикажуван од грчки уметници во една од двете пози: стоејќи, исчекорено нанапред, со гром во неговата подигната десна рака или седнат на престол.
 
Зевс бил дете на [[КронХрон]] и [[РиаРија]], а и бил најмлад од своите браќа и сестри. Во повеќето традиции тој е оженет со [[Хера]], иако, кај пророкот на [[Додон]], негова придружничка е [[Диона]]: според ''[[Илијада]]'', [[Афродита]] е негова ќерка од Диона. Познат е по своите еротски лудории. Ова се резултирало во многу боженствени и херојски потомци, вклучувајќи ги [[Атена]], [[Аполон]] и [[Артемида]], [[Хермес]], [[Персефона]] (од [[Деметра]]), [[Дионис]], [[Персеј]], [[Херакле]], [[Елена Тројанска]], [[Минос]] и [[Музи]]те (од [[Мнемосина]]); што се однесува до деца кои ги имал со Хера, најчесто се вбројуваат [[Арес]], [[Хеба]] и [[Хефест]].<ref name="Hamilton1942">{{Цитирана книга|last=Hamilton|first=Edith|title=Mythology|publisher=Back Bay Books|location=New York|date=1942|edition=1998|pages=467|isbn=978-0-316-34114-1|accessdate=6-3-09|language=English}}</ref>
 
На грчки, името на богот е {{Polytonic|Ζεύς}} ''Zeús'' {{IPA|/zdeús/ или /dzeús/}} (на модерно грчки /'zefs/) во [[номинатив]] и {{Polytonic|Διός}} ''Diós'' во [[генитив]]. Негов [[Римска митологија|римски]] еквивалент бил [[Јупитер (бог)|Јупитер]], а [[Етрурска митологија|етрурски]], [[Тиниј]]. Во [[Хинди|хинди митологијата]] негов еквивалент е богот [[Индра]] со оружје слично на [[гром]]от, кое тој можел да го држи како стап.
 
== Раѓањето на Зевс ==
Од КронХрон и Реја настануваат Хестија, Деметра, Хера, Ад, Посејдон и Ѕевс Хронос ги проголтал сите освен Ѕевс како што пренесува Хесиод.
КронХрон и Реја се божества на небото и земјата двојници на Уран и Гаја чија моќ тиеја узурпирале а нивната врска претставува возобновување на светиот брак , но според траицијата КронХрон и Реја се претставувани мошне поразлично од нивните родители КронХрон во уметноста е претставен како величествен но и тажно божество со срп в раце тој владеел во златното доба меѓу смртниците а откако бил симнат од тронот од неговиот син Ѕевс се повлекол во некое далечно кралство понекогаш нарекувано како Островот на блажените,еден од повеќето хеленски замисли за рајот. Во Рим,Крон Хрон бил нарекуван Сатурн.<ref>Дуев.Р ( 2010) Античка Митологија, скрипта за студентите од Институтот за класични студии , Институтoт за филозофија , Институт за историја на уметност</ref>
 
== Ѕевсовите сопруги ==

Прегледник