Босанска Краина: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[File:Bosanska krajina01.png|thumb|Мапа на Босанска Краина со населените места]]
'''Босанска Краина''' или често само Краина е историско-географска целина во северозападниот дел на Босна и Херцеговина. За просторот на Бихачка Краина до Врбас, Плива, Гламоча и Ливна ова име почнало да се користи од австроунгарската окупација во 1878 година. Тука во средниот век се споменувале областите Пољичка, Псетска, Хумска, Горичка, Ускопље, Плива, Лука, Земуник, Врбања, Трибова, Мел, Лушци, Бањица, Сана, Глаж, Врбас и Дубица. Тогаш најголемиот дел од овој простор го зафаќала областа Долни Крај, по кој Краината го добила името.
 
'''Босанска Краина''' или често само '''Краина''' е историско-географска целина во северозападниот дел на [[Босна и Херцеговина]]. За просторот на Бихачка Краина до Врбас, Плива, Гламоча и Ливна ова име почнало да се користи од австроунгарската окупација во 1878 година. Тука во средниот век се споменувале областите Пољичка, Псетска, Хумска, Горичка, Ускопље, Плива, Лука, Земуник, Врбања, Трибова, Мел, Лушци, Бањица, Сана, Глаж, Врбас и Дубица. Тогаш најголемиот дел од овој простор го зафаќала областа Долни Крај, по кој Краината го добила името.
 
==Историја==

Прегледник