Разлика помеѓу преработките на „Динамичен систем“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
 
Динамичен систем, зададен во тополошкото пространство <math>X</math>, се нарекува изразот <math>g\colon R\times X\to X</math> од видот <math>g(t,x)=g^{t}x</math> (<math>t\in R</math> и <math>x\in X</math>), кој е диференцијален израз, при што <math>\{g^{t}\}</math> образува група на преобразба на тополошкиот простор <math>X</math>. Последното означува дека <math>g^{0}</math> е идентитетскиот одраз на просторот <math>X</math> и дека секои <math>s</math>, <math>t\in R</math> го исполнуваат идентитетот <math>g^{t}\circ g^{s}=g^{t+s}</math>.
 
== Историја ==
 
Многу луѓе го сметаат [[Анри Поенкаре]] за основачот на динамичните системи. Поенкаре објавил две денешно класични монографи, "Нови Методи на Небеската Механика" (1892–1899) и "Предавања на Небеската Механика" (1905–1910). Во нив, тој успешно ги применил резултатите од нивните пребарувања за проблемот на движењето на три тела и во детал им го студирал нивното однесување на решенија (фреквенција, стабилност, асимптотска и така натаму). These papers included the [[Poincaré recurrence theorem]], which states that certain systems will, after a sufficiently long but finite time, return to a state very close to the initial state. Овие хартии го опфаќаат [[Поенкаре теорема за повторување]], која гласи дека одредени системи после долго но конечно време, ќе се вратат во состојба блиска на почетната состојба.
 
[[Александар Лијапунов]] развил многу важни приближни методи. Неговите методи, кој ги развил во 1899, овозможуваат да се дефинира стабилноста на групи на обични диференцијални равенки.
 
Во 1913, [[Џорџ Давид Бркоф]] ја докажал Поенкаровата [[„Последна Геометриска Теорема“]], специјален случај на [[три-тело проблем]], резултат кој што го направил него светски познат. Во 1927, тој ги објавил неговите ''[http://www.ams.org/online_bks/coll9/ Динамични Системи]''На Брков најтрајниот резултат бил неговото 1931 откритие што сега се вика [[ергодиг теорема]].Комбинирање сознанија од [[физика]] на [[ергодиг хипотеза]] со [[мерка теорија]], оваа теорема е решена, барем во принцип, основен проблем на [[статистичка механика]]. Ергодиг теоремата исто така имала последици за динамика.
 
[[Стивен Смејл]] исто така направил значителни напредоци. Неговиот прв придонест е [[Смејл потковица]] што започнал значајни истражувања во динамичките системи. Тој исто така истакнал истражувачка програма спроведена од многу други.
 
[[Александар Мајколеович Схарковски]] ја развил [[Схарковската теорема]] на периодите од [[дискретни динамични системи]] во 1964. Една од импликациите на теоремата е дека ако дискретни динамични систем на [[вистинска линија]] има [[периодична точка]] на периодот&nbsp;3, тогаш тоа мора да има периодични точки на секој друг период.
 
{{Нормативна контрола}}
6

уредувања

Прегледник