Разлика помеѓу преработките на „Јовица Тасевски - Етернијан“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ажурирање и дополнување
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(Ажурирање и дополнување)
| деца =
}}
'''Јовица Тасевски - Етернијан''' (роден на [[25 јули]] [[1976]] год. во {{роден во|Скопје|Република Македонија}}) е [[Република Македонија|македонски]] [[Поезија|поет]], [[Есеј|есеист]], [[Критика|критичар]] и преведувач. Дипломирал општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје. Работи во [[НУБСК|Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје]]. Уредник е на списанието за литература, уметност и култура „Стремеж“ - [[Прилеп]]. СтрученУредник-консултант советнике на индиската книжевна ревија „Инчентин версис“. Член е на издавачкиот совет на референтното научно списание „Сајбер литература“. Бил стручен советник за македонска поезија во меѓународниот поетски проект „Други гласови“ - антологија на светската поезија која е вклучена во референтната листа (World Poetry Directory) на УНЕСКО.<ref>[http://wwwnubsk.mia.comedu.mk/default.aspx?mId=3&vId=67475010&lId=1&title=%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%95%D0%94%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%88%D0%90+-+%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%90 Македонска информативна агенција, 14. 09. 2009]<novosti/ref><ref>[http:pres/item/www.inpress.com.mk/default243-samrak-na-covestvoto-samrak-na-mk.asp?ItemID=96416C39DEC1A04DA94152BFFD9264DB&sRes=1vistinata Инпрес,НУБ 14„Св. 09.Климент 2009]</ref><ref>[http://www.culture.in.mk/story_mk.asp?id=29704&rub=56Охридски“ Култура- во РМ, 14. 09. 2009 ]</ref><ref>[httpСкопје://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=DC4FF16595E3F4428F9ACA03C743BDD0 Вечер, 16. 09. 2009]</ref><ref>[http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=8A78D1C313E063489E6E410744E0A8DE Утрински весник, 18. 09. 2009]</ref> Член еДенови на [[Друштво на писателите на Македонија|Друштвото на писателите на Македонија]], Друштвото за компаративнасветската книжевност на Македонија, Британското поетско друштво (The Poetry Society)<ref>[http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=59422&kategorija=1 Нетпрес, 2125. 074. 20092016]</ref><ref>[http://www.culture.inplusinfo.mk/story_mk.asp?id=29214&rub=56 Култура во РМ, 21. 07. 2009]<vest/ref><ref>[http:67755//www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=FE7FEB8CEF97784DB7FC16FB0ECCD917 Вечер, 22. 07. 2009]</ref><ref>[http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5258B9D950ADF24CAE4D149002D12A85 Утрински весник, 22. 07. 2009]</ref> и Светското поетско друштво.<ref>[https://archive.is/20120719212239/worldpoetssociety.webs.com/apps/profile/63697210/info/ Биоutre-библиографија на Јовица Тасевски napladne-samrak-na-coveshtvotosamrak-na-vistinata- Етернијан]</ref> Почесен член е Австралиското поетско друштво.<ref>[http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&eventId=70259 КаналПлус 5инфо, 2225. 014. 20112016]</ref><ref>[http://www.vesti.alfatelegraf.mk/default.aspx?mIdItemId=4036f79047-af87-4330-9c61-de39e4324fb9&egIdnewsArticleId=93a6849e3-dd67-40a9-b618-eee2f0c946d0&eventId=32870 Алфа ТВТелеграф, 22. 01. 2011]</ref><ref>[http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=DEC0D8D27CC044488C8FD5B154BB0D14 Вест, 24. 01. 2011]</ref><ref>[http://www.vecer.com.mk/?ItemID=180085E69D95B14A8A5B646918CFC622 Вечер, 24. 01. 2011]</ref> Ја има добиено индиската поетска награда „Инчентин поет“ („Восхитувачки поет“) што се доделува за исклучителен придонес во современата поезија.<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=73102499&lId=1&pmId= Македонска информативна агенција, 15. 048. 20102013]</ref>
 
Член е на [[Друштво на писателите на Македонија|Друштвото на писателите на Македонија]], Друштвото за компаративна книжевност на Македонија, Британското поетско друштво (The Poetry Society)<ref>[http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=59422&kategorija=1 Нетпрес, 21. 7. 2009]</ref><ref>[http://www.culture.in.mk/story_mk.asp?id=29214&rub=56 Култура во РМ, 21. 7. 2009]</ref><ref>[http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=FE7FEB8CEF97784DB7FC16FB0ECCD917 Вечер, 22. 7. 2009]</ref><ref>[http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5258B9D950ADF24CAE4D149002D12A85 Утрински весник, 22. 7. 2009]</ref> и Светското поетско друштво.<ref>[https://archive.is/20120719212239/worldpoetssociety.webs.com/apps/profile/63697210/info/ Био-библиографија на Јовица Тасевски - Етернијан]</ref> Почесен член е Австралиското поетско друштво.<ref>[http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&eventId=70259 Канал 5, 22. 1. 2011]</ref><ref>[http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=40&egId=9&eventId=32870 Алфа ТВ, 22. 1. 2011]</ref><ref>[http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=DEC0D8D27CC044488C8FD5B154BB0D14 Вест, 24. 1. 2011]</ref><ref>[http://www.vecer.com.mk/?ItemID=180085E69D95B14A8A5B646918CFC622 Вечер, 24. 1. 2011]</ref>
 
Го има добиено интернационалното поетско признание „Восхитувачки поет“ што се доделува во Индија за исклучителен придонес во современата поезија.<ref>[http://sitel.com.mk/jovica-tasevski-eternijan-na-saemot-na-knigata Сител, 16. 4. 2016]</ref><ref>[http://a1on.mk/wordpress/archives/603148 А1он, 16. 4. 2016]</ref>
 
== Литературно творештво ==
Врз основа на неговата [[поезија]], во [[2005]] година, во Народниот театар „[[Јордан Хаџи Константинов - Џинот]]“ - [[Велес]] била изведена претставата „Небесни стражи“ во режија на [[Весна Димитровска]].
 
Неговата поезија е застапена во повеќе антологии и преведена е на околу 15петнаесетина јазици, како:и [[Англискиобјавена јазик|англиски]],е [[Францускиво јазик|француски]],списанија [[Рускии јазик|руски]],антологии [[Полскиво јазик|полски]],над [[Унгарски јазик|унгарски]],дваесет држави.<ref>[[Романскиhttp://www.mkd.mk/kultura/superiorni-ocenki-za-poezijata-na-jovica-tasevski-eternijan јазик|романски]]МКД.МК, [[Грчки3. јазик|грчки]],7. [[Српски јазик|српски2013]], [[Хрватски јазик|хрватски]] и [[словенечки јазик]].</ref><ref>"Поезијата на Етернијан во американско списание", ''Дневник'', година XVIII, број 5433, петок, 4 април 2014, стр. 27.</ref>
 
За неговата поезија се напишани повеќе позитивни критички осврти и студии од македонски и странски автори. Во објавените прилози и осврти во странство за песните на Етернијан се истакнува дека „се карактеризираат со впечатлива сликовитост, иновативен израз и збиен јазик со преплетени значења, алузии и неочекувани конотации“ („Виндмилс“, Универзитет Диакин, Австралија), „исполнети се со инвентивни и импресивни поетски слики“ и се одликуваат со „интелектуална и духовна длабочина“ („Бук Тајмс“, САД), неговите дела имаат „митски квалитети на сакрален текст“ и „извираат од моќна поетска имагинација“ („Калина Ривју“, Велика Британија), се нагласува дека „поезијата на Етернијан е мистична, елиптична, повеќезначна и се карактеризира со раскошна, уникатна и впечатлива сликовитост, која произлегува од стремежот кон бескрајноста“ („Рекурс о поем“, Франција) и дека пристапот на Етернијан кон пишувањето поезија е „многу креативен, сложен, интелектуален и духовен, при што во неговите песни може да се најдат длабочина и целосност какви што ретко се сретнуваат денес“ (д-р Шаменаз Шеик, „Болоџи“, Индија).<ref>[http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/288/133131176 МИА, 16.4.2016]</ref><ref>[http://makfax.com.mk/kultura/knigi/jovica-tasevski-eternijan-vo-sabota-na-saemot-na-knigata Макфакс, 16.4.2016]</ref>
 
== Надворешни врски ==
2

уредувања

Прегледник