Разлика помеѓу преработките на „Народна банка на Македонија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
→‎Функции на НБРМ: дополнување
(→‎Функции на НБРМ: дополнување)
== Функции на НБРМ==
 
НБРМ извршува повеќе основни функции:<ref>Љ. Трпески, ''Пари и банкарство'', Economy press, Скопје, 2003, стр. 500.</ref>
* ги утврдува и спроведува монетарната политика и [[политиката на девизниот курс]] на [[Денар|денарот]]
* ја регулира општата [[ликвидност]] на [[банкарскиот систем]]
* издава и дистрибуира ковани и книжни [[пари]]
* управува и ракува со [[девизните резерви]]
* го уредува [[платниот систем]]
* го организира и оперира платниот систем за итни и големи плаќања - [[Македонски Интербанкарски Платен Систем]] [[(МИПС)]]
* собира, обработува, анализира и објавува [[информации]] и публикации од областа на монетарната, финансиската и платнобилансната [[статистика]]
* врши [[платен промет]] за потребите на државните органи
* ја претставува Македонија во меѓународните [[Финансиски посредници|финансиски институции]]
* работи како чувар на имотот на приватните [[пензиски фондови]] итн.
 
Исто така, НБРМ одржува вредна нумизматичка збирка од околу 17 000 [[монети]] од територијата на Македонија, кои го покриваат временскиот период од VI[[6 век прп.н.е.]], па сé до [[XV век]].
 
==Монетарна политика==

Прегледник