Разлика помеѓу преработките на „Зошто ние Македонците сме одделна нација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Зошто ние Македонците сме посебна нација''' (познато и како '''Зошто ние Македонцит...)
 
{{Инфокутија за книга
 
| name = Славјанско-маќедонска општа историја
'''Зошто ние Македонците сме посебна нација''' (познато и како '''Зошто ние Македонците сме одделна нација''') е авторски текст, статија на македонскиот публицист и културен деец [[Васил Ивановски]] потпишан под псевдонимот „Бистришки“<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.89</ref>. Статијата е издадена во [[декември]] [[1934]] година од страна на Македонскиот народен сојуз во Америка од [[Детроит]] на неговиот четврт конгрес, помеѓу многуте изложувања, реферати и резолуции, откако статијата почнала да излегува во весникот „Македонско знаме“ на почетокот на истата година, кога весникот бил забранет од софиската фашистичко-монархистичка диктатура. Оваа статија претставува една од најголемите и најтемелните докази и изложувања (прокламации) на македонската национална посебност и идентитет напишана од [[Македонци|Македонец]] на почетокот на XX век. Во оваа статија [[Васил Ивановски]] (Бистришки) преку 6 точки темелно ја објаснува и изложува посебноста на [[Македонци|македонскиот народ]], од балканските завојувачи, неговиот [[македонски јазик|јазик]], култура, историја, етногенетскиот процес на неговото создавање и економската засебност на територијата на [[Македонија]], со што ја оправдува и целта на борбата за создавање на независна национална македонска држава.
| title_orig =
| image = [[File:Зошто ние Македонците сме одделна нација.pdf|200px]]
| image_caption = Статијата "Зошто ние Македонците сме одделна нација" (кликнете на сликата за да ја отворите и читате во целост)
| author = [[Васил Ивановски]]
| translator =
| country = [[САД]]
| language = [[македонски јазик|македонски]]
| genre = историја, политика
| publisher = Четврт конгрес на Македонскиот народен сојуз во Америка - Детроит
| release_date = [[1934]]
| pages = 7
| isbn =
}}
'''Зошто ние Македонците сме посебнаодделна нација''' (познато и како '''Зошто ние Македонците сме одделнапосебна нација''') е авторски текст, статија на македонскиот публицист и културен деец [[Васил Ивановски]] потпишан под псевдонимот „Бистришки“<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.89</ref>. Статијата е издадена во [[декември]] [[1934]] година од страна на Македонскиот народен сојуз во Америка од [[Детроит]] на неговиот четврт конгрес, помеѓу многуте изложувања, реферати и резолуции, откако статијата почнала да излегува во весникот „Македонско знаме“ на почетокот на истата година, кога весникот бил забранет од софиската фашистичко-монархистичка диктатура. Оваа статија претставува една од најголемите и најтемелните докази и изложувања (прокламации) на македонската национална посебност и идентитет напишана од [[Македонци|Македонец]] на почетокот на XX век. Во оваа статија [[Васил Ивановски]] (Бистришки) преку 6 точки темелно ја објаснува и изложува посебноста на [[Македонци|македонскиот народ]], од балканските завојувачи, неговиот [[македонски јазик|јазик]], култура, историја, етногенетскиот процес на неговото создавање и економската засебност на територијата на [[Македонија]], со што ја оправдува и целта на борбата за создавање на независна национална македонска држава.
 
== Делови од статијата ''Зошто ние Македонците сме посебна нација'' ==

Прегледник