Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
поправка на поврзница
[проверена преработка][проверена преработка]
(поправка на правопис)
(поправка на поврзница)
[[Податотека:Wiens law.svg|thumb|Интензитетот на топлинска емисија на апсолутно црно тело како функција на брановата должина за разни апсолутни температури. Виновиот закон не е очигледен на сликата, бидејќи вкупната емисија вклучува и геометриски фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> кој ги брои видовите на брановата должина ''λ'', и втор фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> за да ги претвори интензитетите по единица фреквенција во интензитети по единица бранова должина |right|300px]]
 
'''Винов закон за поместувањето''' — закон според кој одредувањето на [[брановата должина]] на [[Топлинско зрачење|топлинското зрачење]] на едно [[апсолутно црно тело]] при која било [[температура]] го има, во основа, истиот облик како и при која било друга температура, но истата се поместува вдесно на [[графикон на функција|графиконот]]от. [[Зрачење на апсолутно црно тело|Зрачењето на апсолутно црно тело]] може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон за високи [[фреквенции]].
 
Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:

Прегледник