Разлика помеѓу преработките на „Рударство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 738 бајти ,  пред 5 години
 
==Историско и економско значење==
Рударството спаѓа меѓу најстарите човечки дејности и потекнува уште од праисториско време<ref name="МИ-АН енциклопедија" />. Првите и најстари развојни фази и периоди на човековата историја и општество како што се [[Железно време|железното]], [[Бронзено време|бронзеното]] и [[Бакарно време|бакарното време]] се должат токму на пронаоѓањето, ископувањето и обработката на метални руди од кои потоа се изработувани разни алати и орудија. Поради извонредно големото значење на рударството како клучна дејност за економскиот, техничко-технолошкиот и научниот развој неговото значење во сеопштиот развиток на човештвото е поврзано и со сите подоцнежни историски периоди и пронајдоци како [[Колонијализам|колонијализмот]], [[Индустриска револуција|индустриската револуција]], [[Нуклеарно оружје|нуклеарното оружје]] итн. Поради својата клучна улога во обезбедувањето на основните суровини и енерегенси за производството во индустријата, градежништвото, електростопанството, сообраќајот и комуникациите, рударството и во денешно време е една од најзначајните дејности за функционирањето на целокупната [[економија]], економскиот раст на државите како и за непреченото и нормално одвивање на секојденвниот живот на луѓето.
 
==Ископување==

Прегледник