Разлика помеѓу преработките на „Рударство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 514 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
[[File:Ископ на мермер во Сивец.jpg|thumb|мини|десно|Ископување на мермер во рудникот [[Сивец]] во [[Прилепско]]]]
[[File:Рудно богатство во Македонија.jpg|thumb|мини|Карта на рудните наоѓалишта во [[Македонија]]]]
'''Рударство''' — [[Стопанство|стопанско]]-[[Индустрија|индустриска]] гранка кој се занимава со испитување и исцрпување на сите видови [[Руда|рудни]] лежишта како и на методите за нивна рационална експлоатација<ref name="МИ-АН енциклопедија">{{наведена книга|editor=Јован Павловски|title=МИ-АНОВА енциклопедија, општа и македонска|volume=4|year=2006|publisher=МИ-АН|location=Скопје|language=македонски|isbn=998-61393-1|pages=1443}}</ref>. Преку ископувањето на различните видови на [[метал]]ни и [[неметал]]ни [[Руда|руди]] и минерали, рударството претставува единствената и најзначајната дејност која со основни суровини за производство ги снабдува [[индустрија]]та, [[градежништво]]то и други стопански гранки.
 
==Историско и економско значење==
Рударството спаѓа меѓу најстарите човечки дејности и потекнува уште од праисториско време<ref name="МИ-АН енциклопедија" />. Првите и најстари развојни фази и периоди на човековата историја и општество како што се [[Железно време|железното]], [[Бронзено време|бронзеното]] и [[Бакарно време|бакарното време]] се должат токму на пронаоѓањето, ископувањето и обработката на метални руди од кои потоа се изработувани разни алати и орудија. Поради извонредно големото значење на рударството како клучна дејност за економскиот, техничко-технолошкиот и научниот развој неговото значење во сеопштиот развиток на човештвото е поврзано и со сите подоцнежни историски периоди и пронајдоци како [[Колонијализам|колонијализмот]], [[Индустриска револуција|Индустрискатаиндустриската револуција]], [[Нуклеарно оружје|нуклеарното оружје]] итн.
 
==Ископување==

Прегледник