Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Веднаш после формирањето, бригадата водела борби против германските и [[балисти]]чките единици на теренот на Кичево и против бугарските единици на подрачјето на Крушево, Ресен и Охрид. Во почетокот на декември водела одбранбени борби против германско-балистичките единици кои концентрично напаѓале од Кичево, Дебар и Струга на слободната територија во Дебарци, каде се наоѓал и Централниот комитет на КП на Македонија и Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија.
 
Под притисок на надмоќните германско-балистички единици, бригадата заедно со Главниот штаб и ЦК на КПМ извршила марш преку планината [[Галичица]] и Албанија и на 13 декември 1943 година пристигнала во [[Меглен]], Егејска Македонија.
 
== Февруарскиот поход ==

Прегледник