Понуди за Олимписките игри: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Откажано уредувањето 3431779 на уредникот MarioPuovik6 (разговор)
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Откажано уредувањето 3431779 на уредникот MarioPuovik6 (разговор))
Националните олимписки комитети одбираат од градовите во рамките на нивната државна територија да се добијат понуди за да се биде домаќин на [[Олимписки игри|Олимписките игри]]. Поставувањето на [[Параолимписките игри]] автоматски е вклучено во понудата.<ref name=agreement/> Од создавањето на [[Меѓународен олимписки комитет|Меѓународниот олимписки комитет]] (МОК) во 1894 година, кој успешно го присвоил името на [[Антички олимписки игри|Античката грчка олимпијада]] за создавање на современ спортски настан, заинтересираните градови се натпреваруваат за селекција на домаќин на [[Летни олимписки игри|летните]] или [[Зимски олимписки игри|зимските]] олимписки игри.
 
Она што следи е список на градови кои конкурираат за домаќин на било кои од летните и зимските олимписки игри. 50 градови (вклучувајќи ги оние кои се повторуваат) се бираат за да бидат домаќин на Олимписките игри откако се „преродени“. Две во Источна Европа, пет во Источна Азија, еден во Јужна Америка, два во Океанија, а останатите во Западна Европа и Северна Америка. Ниеден [[Африка|афрички]], [[Централна Америка|централно американски]], [[Централна Азија|централно азиски]], [[Блискиот Исток|средноевропски]] или [[Јужна Азија|јужно азиски]] град не бил избран да биде домаќин на Олимписките игри.
 
Типично, оваа одлука се донесува при [[МОК сесија]] околу седум години пред игрите. На пример, [[Летни олимписки игри 2016|летните олимписки игри]] во 2016 им беа доделени на [[Рио де Жанеиро]] на 2 октомври 2009 година, [[Зимски олимписки игри 2018|Зимските олимписки игри]] во 2018 на [[Пјонгчанг]] на 6 јули 2011 година, [[Летни олимписки игри 2020|летните олимписки игри]] во 2020 беа доделени на [[Токио]] на 7 септември 2013 година, а [[Зимски олимписки игри 2022|Зимските олимписки игри]] во 2022 беа доделени на [[Пекинг]] на 31 јули 2015 година.
 
== МОК - МПК соработка ==
Во јуни 2001 година, [[Меѓународниот олимписки комитет]] (МОК) и [[Меѓународниот параолимписки комитет]] (МКП) потпишаа договор со кој ќе се осигура дека поставувањето на [[Параолимписките игри]] автоматски е вклучено во понудата за [[Олимписките игри]].<ref name=agreement>[http://www.paralympic.org/IPC/IPC-IOC_Co-operation.html IPC-IOC Co-operation], The official website of the [[International Paralympic Committee]]</ref> Договорот стапи на сила во [[Летни параолимписки игри 2008|летните параолимписки игри]] во 2008 во Пекинг, и [[Зимски параолимписки игри 2010|зимските параолимписки игри]] во 210 во Ванкувер. Сепак, организациониот комитет за двете игри, бил избран да ја следи праксата на "една понуда, еден град", веќе во игрите во 2002 година во Солт Лејк Сити, со еден Организацискиот комитет за двете игри, кој се надоврзал на игрите во 2004 година во Атина и во Торино во 2006 година. Договорот бил приспособен во 2003 година, бил потпишан во продолжување во јуни 2006 година.<ref name=agreement/>
 
== Понуди за летна олимпијада ==
{| class="wikitable"
|align=center| '''I'''
|[[1896 Summer Olympics|1896]]
|{{flagicon|Greece|old}}{{Flagicon|Greece}} '''[[Athens|Атина]]'''<ref name="IOC Session I" group="note">At the first Session of the International Olympic Committee, in 1894, Athens was chosen to stage the first Olympic Games of the Modern Era, in 1896, as an honour to the birthplace of the [[Ancient Olympics]]. Paris was chosen as the site for the II Olympiad, in 1900, despite [[Pierre de Coubertin]]'s wish that Paris would celebrate the first Games. [{{cite book |url=http://www.olympic.org/uk/games/past/index_uk.asp?OLGT=1&OLGY=1896 |title=Athens 1896 |work=Games |publisher=International Olympic Committee |accessdate=2007-04-09| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070406062852/http://www.olympic.org/uk/games/past/index_uk.asp?OLGT=1&OLGY=1896| archivedate= 6 April 2007 <!--DASHBot-->| deadurl= no}}][ {{cite book |url=http://multimedia.olympic.org/pdf/en_report_1029.pdf |title=Factsheet – The Olympic Movement |publisher=International Olympic Committee |date=2007-02-07 |accessdate=2007-04-09 |format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070418123005/http://multimedia.olympic.org/pdf/en_report_1029.pdf| archivedate= 18 April 2007 <!--DASHBot-->| deadurl= no}}]</ref>
|Only Bid
|Единствена понуда
|
|rowspan=2 align=center| 1st<br>{{flagicon|FRA}} [[Paris]]<br>(1894-06-23)
|align=center| '''II'''
|[[1900 Summer Olympics|1900]]
|{{flagicon|France}} '''[[Paris|Париз]]'''<ref name="IOC Session I" group="note"/>
|Only Bid
|Единствена понуда
|
|-
|align=center| '''III'''
|[[1904 Summer Olympics|1904]]
|{{flagicon|USA|1896}} '''[[Chicago|Чикаго]]'''<br> ({{flagicon|USA|1896}} '''''[[St. Louis]]''''')<ref group="note">Chicago was voted the host city of the III Olympiad, but due to pressure from the city of St. Louis, which was staging the [[World's Fair]] on the same year, the Games were transferred to this city. [{{cite web |url=http://www.hickoksports.com/history/ol1904.shtml |title= 1904 Summer Olympics: St. Louis, Missouri |publisher=Hickok Sports |accessdate=2007-04-09}}]</ref>
|Only Bid
|Единствена понуда
|
|align=center| 4th<br>{{flagicon|France}} [[Paris]]<br> (22-05-1901)
|[[1908 Summer Olympics|1908]]<br><small>''[[Bids for the 1908 Summer Olympics|details]]''</small>
|{{flagicon|Italy|1861}} '''[[Rome]]'''<br>({{flagicon|GBR}} '''''[[London]]''''')<ref group="note">Rome was the choice of the IOC, but the 1906 eruption of [[Mount Vesuvius]] forced the Italians to return the Games to the IOC, which reattributed them to London. [{{cite web |url=http://www.hickoksports.com/history/ol1908.shtml |title=1908 Olympics: London, England |publisher=Hickok Sports |accessdate=2007-04-09| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070413120613/http://www.hickoksports.com/history/ol1908.shtml| archivedate= 13 April 2007 <!--DASHBot-->| deadurl= no}}]</ref>
|{{flagicon|Germany|empire}} [[Berlin|Берлин]]<br>{{flagicon|ITA|1861}} [[Milan|Милан]]
|
|align=center| 6th<br>{{flagicon|GBR}} [[London]]<br>(June, 1904)
|-
|}
 
== Наводи ==
{{наводи}}

Прегледник