Чикашки универзитет: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
|latin_name = Universitas Chicaginiensis
|motto=''Crescat scientia; vita excolatur''
|mottoeng=Знаењето расте; животот се збогатува<ref name="Motto Translation">{{нмс|title=Околу Универзитетот|year=2013|publisher=Чикашки универзитет|url=http://www.uchicago.edu/about/|accessdate=24 декември 2013}}</ref>
|established=1890
|type=[[приватен универзитет|приватен]]
|endowment=7,55 милијарди долари<ref>{{cite webнмс|title=The Endowment &#124; Annual Report|url= https://annualreport.uchicago.edu/page/endowment|website=UniversityЧикашки ofуниверзитет|accessdate=29 Chicagoјуни 2015}}</ref>
|accessdate=29 June 2015}}</ref>
|president=Роберт Цимер
|provost=Ерик Исакс
|state=[[Илиноис]]
|country=САД
|campus=3<br />
Главен кампус (87,8 ha)<ref name="ffj">{{нмс|accessdate=7 август 2015|title=Околу Универзитетот|publisher=Чикашки универзитет|url= http://www.uchicago.edu/about/}}</ref><br/>Парк Ворен Вудс (17 ha)<ref>{{нмс|title=University of Chicago opens groundbreaking sustainable field station|url=http://news.uchicago.edu/article/2014/08/01/university-chicago-opens-groundbreaking-sustainable-field-station|website= Чикашки универзитет|accessdate=8 јули 2015}}</ref><br/>Опсерваторија Јеркс (12,1 ha)
|students=14.954<ref name="tcf" />
|undergrad=5.134<ref name="tcf">{{cite webнмс|accessdate=December 15, декември 2013|title=FactsФакти forза Journalistsновинари|url= http://news.uchicago.edu/facts|publisher=UChicago News Office}}</ref>
|postgrad=9.820<ref name="tcf" />
|faculty=2.168<ref name="ffj" />
}}
'''Чикашки универзитет''' ({{lang-en|University of Chicago}}) — приватен истражувачки [[универзитет]] во [[Чикаго]], во сојузната држава [[Илиноис]], [[САД]]. Основан во 1890 година, Чикашкиот универзитет се состои од колеџ на Чикашкиот универзитет, различни додипломски програми, интердисциплинарни здруженија организирани во четири академски истражувачки дивизии и седум професионални училишта. Покрај уметностите и науките, Чикаго е познат и по своите професионални школи, меѓу кои се Медицинската школа Прицкер, Бизнис школата Бут, Правната школа, Школата за социјални работници, Школата за јавна политика, Школата за либерални и професионални студии и Верската школа. На универзитетот моментално се запишани околу 5 000 студенти на колеџот и околу 15.000 студенти севкупно.
'''Чикашки универзитет''' ({{lang-en|University of Chicago}}) — приватен научен универзитет во Чикаго, Илиноис, САД. Основан е од Американското Баптистичко Образовно Општество каде што во 1890 година нафтениот магнат и филантроп Џон Д. Рокфелер се приклучил со донација. Вилијам Рејни Харперво 1891 година станал прв претседател на универзитетот, а првите предавања биле одржани во 1892 година. Има репутација на универзитет посветен на академска стипендија и интелектуализам и е бодуван од Роудс стручњаците и има добиено 85 лауреати од Нобелова награда.
 
Основан е од Американското Баптистичко Образовно Општество каде што во 1890 година нафтениот магнат и филантроп Џон Д. Рокфелер се приклучил со донација. Вилијам Рејни Харперво 1891 година станал прв претседател на универзитетот, а првите предавања биле одржани во 1892 година. Има репутација на универзитет посветен на академска стипендија и интелектуализам и е бодуван од Роудс стручњаците и има добиено 85 лауреати од Нобелова награда.
Универзитетот се состои од Колеџ на Универзитетот Чикаго, различни додипломски програми и интердисциплинарни здруженија организирани во четири дивизии, шест професионални училишта и школо за продолжително образование. На универзитетот се запишани околу 5 000 студенти на колеџот и околу 15 000 студенти севкупно.
 
Во 2008 година, Универзитетот потрошил 423.7 милиони долари за научни истражувања. Интелектуалците од Чикаго Универзитетот одиграле значајна улога во развојот на Чикаго училиштето за економија, Чикаго училиштето за социологија, правното и економското движење во правни анализи и физичкото водење на светската прва човечка само спонзорирачка направа, нуклеарна реакција. Исто така Универзитетот е дом на најголемиот универзитетски прес во САД.
 
Има четиринаесет братства и шест женски здруженија на Чикаго Универзитетот, како и едно братство за заеднички услуги, Алфа Фи Омега. Три од женските сдруженија се членови на државната конференција Панхеленик, и десет од братствата во Универзитетот во Чикаго се во советот на машките и женските здруженија. Во 2002 година, директорот на студентските активности проценил дека 8 од 10 проценти од додипломците се членови на некое братство или женско здружение. Канцеларијата за студентски активности објавила исти бројки, објавувајќи дека еден од десет студенти учествуваат во Грчкиот живот.
 
 
 
 
Вдомување на студентите
 
За дипломираните студенти, Универзитетот располага со 28 згради во близина на кампусот.
 
 
Традиции
 
Од 1987 година секој Мај, Универзитетот во Чикаго одржува лов на мршојадци при Чикаго Универзитетот при кој големи тимови од студенти се натпреваруваат за да задржат ноторни таинствени предмети од нивната листа. Исто така годишно Универзитетот одржува летен карневал и концерт наречен Летно ветре кој е дом на странски изведувачи и е дом на док филмовите, здружение на студентски филмови основано во 1932 година кој што ги дава филмовите ноќе на Универзитетот.
 
 
Белешки
Бројките на додипломските студии се дел од вкупните податоци од секоја од четирите дивизии: бројките од Професионалното училиште се дел од вкупниот број на Бут, Теолошкото училиште, Правното училиште, Харис, ССА и Пицкер. Училиштето Грахам од главните студии, Додипломските прашања и Специјалните програми се вклучени во вкупната бројка, но не и во нешто друго.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
Референци
 
 За Универзитетот, Универзитет во Чикаго 2007 година. Поправени во април, 2007 година.
 
 Од Декември 31 2010 година. Канцеларија за инвестиции. Чикаго Универзитет. Поправена 9 јули 2010 година.
 
 Факти за новинарство. Вести од канцеларијата на Универзитетот во Чикаго. Поправени 30 август 2009 година.
 
 Факти на колеџот. Универзитет на Чикаго. Поправени 13 септември 2010 година.
 
 Традиции. Канцеларија за влез на колеџот при Чикаго Универзитетот. Поправени 10 септември 2009 година.
 
 Чикаго Универзитет. Фантом архива. Поправена 30 јули 2006 година. Универзитетот во Чикаго бил основан 1892 година и во рамките на краток период, бидејќи станал интернационално признат како еден од најголемите светски центри за стипендија, истражување и предавање.
 
 Вести, Јеил Дејли (2008) Водич низ колеџот.
 
 Нобелови Лауреати. Универзитет од Чикаго. 10 декември 2008 година. Архивирани од оригиналот.
 
 Новинарски факти.
 
 Историја на право и економија. Универзитетот од Монтреал. Преправен на 26 август 2009 година.
 
 Анџело Џозеф А. (30 ноември 2004 година). Нуклеарна технологија. Гринвуд прес.
 
 Дафи е наименуван за директор на универзитетскиот прес. 27 април 2000 година. Преправен 30 април 2006 година.
 
 Гудспид, Томас Вокфилд (1916). Историја на Универзитетот од Чикаго. Чикаго, универзитетски прес.
 
 Рудолф Фридрик.Американски колеџ и Универзитет. Историја.
 
 Чикаго Бут историја. Чкола за бизнис на универзитетот во Чикаго. Преправена 8 септември 2009 година.
 
 Историја на правното училиште. Правно училиште на Чикаго Универзитетот. Преправена на 8 септември 2009 година.
 
 Историја на канцелариите: Вилијам Рејни Харпер. Чикаго Универзитет. Преправена 8 септември 2009 година.
 
 Историја на канцелариите. Чикаго Универзитет. Преправена 8 септември 2009 година.
 
 Кратка историја за источниот институт. Ориентален институт. Од неговото создавање во 1919 година Ориенталниот институт ги спонзорирал археолошките и набљудувачките експедиции во секоја земја на Далечниот Исток.
 
 Историја на канцелариите. Канцеларија на претседателот. Чикаго Универзитет.
 
 Основен предмет.
 
 Предлози на Универзитетот на Чикаго. Северозападен Универзитет. Преправен 8 септември 2009 година.
 
 Кратка историја на медицинскиот центар- медицински центар на Чикаго Универзитетот.
 
 Медицинска лабораторија во Универзитетот во Чикаго. Фондација за атомско наследство.Преправена 31јули 2009 година.
 
 Прв реактор. Декември 1982 година. Преправен 15 јули 2009 година. На 2 декември 1942 година, во спортскиот терен под западни стандарди од теренот Стаг на Универзитетот во Чикаго, тим од научници воден од Енрико Ферми го создал првиот човечки само снабдувачки нуклеарен синџир на реакции.
 
 Бојер Џон В. Крал на Универзитетот каде што сакаме да бидеме, годишна изјава на факултетот од колеџот.
 
 Универзитет во Чикаго- вокенд на поранешни студенти. Alumniweekend.uchicago.edu.
 
 Борис, Ејлин. Гласови на женските историчари, лични, политички и професионални.
 
 Претседателска историја на Универзитетот во Чикаго. News.uchicago.edu. 2006-03-09.
 
 Бим, Алекс (2008). Голема идеја во тоа време.
 
 Милтон Фридман петиција.
 
 Бут донира 300 милиони долари на училиштето за бизнис во Чикаго. Блумберг. 7 ноември 2008 година. Преправена 10 ноември 2008 година.
 
 Прајдмор, Џеј. Make no little quads. Весник на Чикаго Универзитетот.
 
 25 милиони долари поклон од Џулс и Гвен Кнап ќе помогне да се изграде медицински истражувачки центар на 10 ката во Универзитетот од Чикаго. Чикаго Универзитет. Преправено 11 јуни 2006 година.
 
 Шулц, Франц. Харингтон, Кевин. Најпознатите згради во Чикаго.
 
 Godspeed
 
 Детали од архитектурата. Весник на Универзитетот од Чикаго. Декември 2002 година.
 
 Робертсон, Дејвид. Чикаго Универзитет: Официјален водич. Прес од Универзитетот во Чикаго стр 48. преправен 31 август 2009 година.
 
 Пума, Ејми Брејвмен (2007) “ Ќе има книги“. Весник од Чикаго Универзитетот. Преправена 6 септември 2009 година.
 
 Брејвмен, Ејми (февруар 2005). Визија 2020. Весник на Чикаго Универзитет. Преправена 16 септември 2009 година.
 
 Of Milestone and Momentum. Преправена 16 септември 2009 година.
 
 http://magazine.uchicago.edu/0878/features/on_the_map.shtml
 
 Страна на првата само снабдувачка нуклеарна реакција. Национална историска програма. Преправена 12 септември 2009 година.
 
 За нас. Френк Лојд Рајт Презервејшн Траст. Преправена 8 сепрември 2009 година.
 
 Соба 405, Џорџ Херберт Џонс лабараторија. Државна историска програма. Преправена 12 септември 2009 година.
 
 Хенри Хиндс библиотека за архитектски исцртувања. Универзитет Чикаго архива на фотографски фајлови. Преправена 10 септември 2009 година.
 
 Преглед. Чикаго Универзитет. Архивиран од оригиналот 16 Јуни 2008 година. Преправен на 10 октомври 2009 година.
 
 Универзитет на Чикаго со центар во Париз. Чикаго Универзитет.
 
 Универзитетски совет.Чикаго Универзитет. Преправен 15 август 2009 година.
 
 Универзитетска организациска листа. Чикаго Универзитет. Преправена 16 август 2009 година.
 
 Ендрју Алпер избран претседател на универзитетскиот совет. Чикаго Универзитет. Преправен 18 август 2009 година.
 
 Академско Рангирање на светските универзитети. Институт за вискоко образование, Шангај Јао Тонг Универзитет 2010 година. Преправена 31 мај 2010 година.
 
 Топ 500 Универзитети во САД. . Институт за вискоко образование, Шангај Јао Тонг Универзитет 2010 година. Преправена 31 мај 2010 година.
 
 Американски најдобри колеџи. Форбс 2010 година. Преправена 19 август 2010 година.
 
 Топ 200- највисоки рангирања на светските универзитети за 2010-2011 година. Тајмс високо образование 2010 година. Преправена 16 септември 2010 година.
 
 Државни универзитетски рангирања. Најдобри колеџи во Америка 2011 година.
 
 Месечно рангирање на универзитети во Вашингтон. Вашингтон 2010 година.
 
 Универзитет во Чикаго. Студентски навигатор. Преправен 6 август 2009 година.
 
 Универзитет во Чикаго академски календар. Преправена 17 август 2009 година.
 
 Академски регулации и процедури. Чикаго Универзитет. Преправен 13 август 2009 година.
Студентски регистар за три или четири курсеви во тромесечје. Во типичната четири годишна програма студентите се регистрираат за шест четири семестрални курсеви и три четири семестрални.
 
 Факти и бројки. Канцеларија на Универзитет од Чикаго. Преправена 31 јули 2009 година.
 
 Оддел за академски дипломски програми во колеџ. Чикаго Универзитет. Преправен 26 јули 2009 година.
 
 Нова студентска дивизија. Универзитет од Чикаго. Преправена 26 јули 2009 година.
 
 Друго поглавје во животот на колеџ. Весник на Универзитетот од Чикаго. Преправена 3 септември 2006 година.
 
 Улога на академските единици, од академски статус, пролет 2009 година. Регистарска канцеларја на Чикаго Универзитет. Преправено 29 јули 2009 година.
 
 За лабораториските училишта. Лабораториско училиште на Универзитетот од Чикаго. Архивирано од оригиналот на 4 септември 2006 година. Преправено 3 септември 2006 година.
 
 За Сонија Шекмен ортогенското училиште. Чикаго Универзитет. Преправено 9 септември 2009 година. Сонија Шокман ортогенското училиште е мешана програма за лекување на деца и адолесценти на кои им треба помош во емоционалните проблеми.
 
 За теолошкото училиште на Универзитетот во Чикаго. Институт за урбано образование на Чикаго Универзитетот. Преправено 13 август 2009 година.
 
 Училиште за деца со недостатоци во изучување во Чикаго. Хајд парк деј скул. Преправено 9 септември 2009 година. Хајд парк училиштето е приватно не профитабилно училиште кое им помага на децата со потешкотии.
 
 Училиште во Чикаго за математички проекти. Чикаго Универзитет. Преправено 28 мај 2006 година.
 
 За КАС. Совет за напредни студии. 17 ноември 2007 година. Преправено 17 ноември 2007 година.
 
 За библиотеките. Библиотека при Универзитетот од Чикаго. Преправено 10 септември 2009 година.
 
 Најголемата национална библиотека. Листа од Волјум Хелд. 2010. преправено 04 јули 2010 година.
 
 Универзитетот од Чикаго добива 42 милиони долари за проширување на библиотеки. Преправено 19 септември 2007 година.
 
 Библиотекарски проект на Џо и Рика Мансуето.
 
 visited 2007-01-25
 
 Затварање на универзитети. Универзитет во Чикаго. Архивирано од оригиналот на 10 март 2007 година.
 
 Чикаго Универзитет. Целосна распределба на трошоците на буџетот во науката и инжинерството.
 University of Chicago Carnegie Classifications". Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching.
 
 Факултет, истражување и академски извори. Канцеларија на Универзитетот од Чикаго. Преправено 10 септември 2010 година.
 
 Каспер Шерил (2008). The Revival of Laissez-Faire in American Macroeconomic Theory: A Case Study of Its Pioneers.
 
 Историја на одделите. Преправено на 17 август 2009 година.
 
 Апстракција од Роберт Ф. Миликан Оил Дроп експериментот. Архива на Калчет
 
 Нобелови лауреати и Универзитети. Нобелова фондација. 2008 година.
 
 Хармс, Вилијам. Дипломирани студенти добиваат Фулбрајт Хајпс фелоушип.
 
 Роудс училишта. Универзитет од Чикаго. Преправено 30 јули 2009 година.
 
 Пролетно тромесечје2009 година статистички извештај. Преправено 30 јули 2009 година.
 
 Запишување по раса, етнички категории и родови, пролетта 2009 година. Канцеларија на регистарот на Универзитетот во Чикаго. Преправено 6 август 2009 година.
 
 Профил на клас во 2014 година. Чикаго Уиверзитет 2008-2009 година. Преправено 10 јуни 2009 година.
 
 Admissions FAQs. Медицинската чкола Прицкер. Преправено 21 август 2009 година.
 
 ФАК за правното училиште. Правното училиште на Универзитетот во Чикаго. Преправено 21 август 2009 година.
 
 Џо, Мери Рут. Критики на сите. Весник од Чикаго Универзитетот.
 
 Универзитет од Чикаго-спорт. Брзи факти. Преправено 30 јули 2009 година.
 
 Студентски активности. Канцеларија за примања на колеџ на Универзитетот во Чикаго. Преправено 27 јули 2009 година.
 
 База на студентските активности во Чикаго. Преправено 27 јуни 2009 година.
 
 Грчки живот во кампусот. Преправено 8 март 2007 година.
 
 Братства и женски здруженија. Универзитет во Чикаго. Преправено 12 март 2007 година.
 
 Голус, Кери. Geeks to Greek. Весник на Университетот во Чикаго.
 
 Братствата од Чикаго Универзитетот во советот на здруженијата. Преправено 26.07.2009.
 
 Профили на домовите на колеџот. Универзитетот од Чикаго. Преправени 10 септември 2009 година.
 
 Вдомување и исхрана. Канцеларија на Универзитетот од Чикаго. Преправено 10 септември 2009 година.
 
 Вдомување на додипломците. Преправено 24 јули 2009 година.
 
 Најголемиот лов на мршојадци во Чикаго. Канцеларија за вестите на Чикаго Универзитетот. Преправено 13 јуни 2005 година.
 
 
 
Надворешни врски
 
 
Портал на Универзитетот во Чикаго
Чикаго портал
Универзитетски портал
Wikipedia Commons has media related to ЧикагоУниверзитет
 
 Официјална интернет страна
 Научни истражувачки активности во Универзитетот во Чикаго
[[Категорија:Чикаго|Универзитет]]
[[Категорија:Чикашки универзитет| ]]

Прегледник