Разлика помеѓу преработките на „Чикашки универзитет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
с
Во 2008 година, Универзитетот потрошил 423.7 милиони долари за научни истражувања. Интелектуалците од Чикаго Универзитетот одиграле значајна улога во развојот на Чикаго училиштето за економија, Чикаго училиштето за социологија, правното и економското движење во правни анализи и физичкото водење на светската прва човечка само спонзорирачка направа, нуклеарна реакција. Исто така Универзитетот е дом на најголемиот универзитетски прес во САД.
 
1== Историја ==
Содржина
=== Основање до- 1910-тите години ===
 
1 Историја
 
1.1 Основање – 1910 година
 
1.2 1920-тите до 1980 година
 
1.3 1990-тите до 2000 година
 
2 Кампуси
 
2.1 Сателитски кампуси
 
3 Администрација и финансии
 
4 Академии
 
4.1 Додипломски колеџи
 
4.2 Универзитети за посдипломски студии и комитети
 
4.3 Професионални училишта
 
4.4 Здружени академски институции
 
4.4.1 Библиотекарен систем
 
4.5 Истражувања
 
5 Луѓе
 
5.1 Студентско тело
 
5.2 Поранешни ученици
 
6 Спортски активности
 
7 Живот на студентите
 
7.1 Студентски организации
 
7.2 Братства и женски здруженија
 
7.3 Вдомување на студентите
 
7.4 Традиции
 
8 Белешки
 
9 Референци
 
10 Надворешни врски
 
 
Историја
 
Основање до 1910-тите години
 
Универзитетот во Чикаго е создаден и здружен како мешана ( заедничко образование за момчиња и девојчиња), световна институција во 1890 година од Американското Баптистичко Образовно општество и донација од нафтениот магнат и филантроп Џон Д. Рокфелер. Излегол од истоимениот Баптистички Универзитет кој во 1886 година бил затворен поради финансиски проблеми. Вилијам Рејни Харпер станал првиот претседател на модерниот универзитет на 1 Јули 1891 година, а првите предавања се одржале на 1-ви Октомври 1892 година.

Прегледник