Разлика помеѓу преработките на „Чикашки универзитет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
{{викифицирање}}
{{Infobox university
|name= Чикашки универзитет
|native_name = University of Chicago
|native_name_lang = en
|image_name= UChicago presidential seal.svg
|image_size=200px
|latin_name = Universitas Chicaginiensis
|motto=''Crescat scientia; vita excolatur'' ([[Латински јазик|латински]])
|mottoeng=Знаењето расте; животот се збогатува
|mottoeng=Нека знаењето се зголемува се повеќе и повеќе; и така нека се збогатува човковиот живот<ref name="Motto Translation">{{cite web|title = About the University|year = 2013|publisher = The University of Chicago|url = http://www.uchicago.edu/about/|accessdate = December 24, 2013}}</ref>
|established=1890
|type=[[приватен универзитет|Приватенприватен]]
|endowment=US$7,55 милијарди долари<ref>{{cite web|title=The Endowment &#124; Annual Report|url=https://annualreport.uchicago.edu/page/endowment|website=University of Chicago
|accessdate=29 June 2015}}</ref>
|president=[[Роберт Цимер]]
|provost=[[Ерик Ајзакс]]Исакс
|city=[[Чикаго]]
|state=[[Илиноис]]
|country=САД
|campus=3
|campus=[[Градска област|Градски]]<br />
|students=14,.954<ref name="tcf" />
87,7 ha (Главен камп)<ref name="ffj">{{cite web|accessdate = August 7, 2015|title=About the University|publisher = University of Chicago News Office|url = http://www.uchicago.edu/about/}}</ref><br/>{{convert|42|acre|ha|1}} (Warren Woods Ecological Field Station, [[Warren Woods State Park]])<ref>{{cite web|title=University of Chicago opens groundbreaking sustainable field station|url=http://news.uchicago.edu/article/2014/08/01/university-chicago-opens-groundbreaking-sustainable-field-station|website=The University of Chicago |accessdate=8 July 2015}}</ref><br/>{{convert|30|acre|ha|1}} ([[Yerkes Observatory]])
|undergrad=5,.134<ref name="tcf">{{cite web|accessdate=December 15, 2013|title=Facts for Journalists|url=http://news.uchicago.edu/facts|publisher=UChicago News Office}}</ref>
|students=14,954<ref name="tcf" />
|undergrad=5,134<ref name="tcf">{{cite web|accessdate=December 15, 2013|title=Facts for Journalists|url=http://news.uchicago.edu/facts|publisher=UChicago News Office}}</ref>
|postgrad=9.820<ref name="tcf" />
|faculty=2.168<ref name="ffj" />
|staff=14.772 (вклуќувајќисо ги и вработенитекадарот на [[Чикашки универзитетски медицински центар|Чикашкиot универзитетски медицинскимедицинскиот центар]])<ref name="ffj" />
|athletics =
|athletics = [[NCAA Division III]] – [[University Athletic Association|UAA]]
|nickname=[[Chicago Maroons|Maroons]]
|mascot=Phoenix
|colors=
|colors=Maroon and White<br/>{{color box|#800000}}&nbsp;{{color box|#FFFFFF}}
|affiliations = [[Здружение на американскиамериканските универзитети|ЗАУAAU]]<br>[[Национално здружение на независни колеџи и универзитети|НЗНКУNAICU]]<br>[[Група 568 Group]]<br>[[ЗдружениеНаучноистражувачко науниверзитетско истражувачки универзитетиздружение|ЗИУURA]]<br>[[CommitteeКомитет onза Institutionalинституционална Cooperationсоработка|CIC]]
|website= {{url|www.uchicago.edu}}
|logo= [[FileПодатотека:University of Chicago logo.svg|250px250п]]
}}
 
Универзитетот'''Чикашки од Чикаго,универзитет''' (У од Ч, ЧУ, УЧикаго или{{lang-en|University едноставноof ЧикагоChicago}}) е приватен научен универзитет во Чикаго, Илиноис, САД. Основан е од Американското Баптистичко Образовно Општество каде што во 1890 година нафтениот магнат и филантроп Џон Д. Рокфелер се приклучил со донација. Вилијам Рејни Харперво 1891 година станал прв претседател на универзитетот, а првите предавања биле одржани во 1892 година. Има репутација на универзитет посветен на академска стипендија и интелектуализам и е бодуван од Роудс стручњаците и има добиено 85 лауреати од Нобелова награда.
 
Универзитетот од Чикаго, (У од Ч, ЧУ, УЧикаго или едноставно Чикаго) е приватен научен универзитет во Чикаго, Илиноис, САД. Основан е од Американското Баптистичко Образовно Општество каде што во 1890 година нафтениот магнат и филантроп Џон Д. Рокфелер се приклучил со донација. Вилијам Рејни Харперво 1891 година станал прв претседател на универзитетот, а првите предавања биле одржани во 1892 година. Има репутација на универзитет посветен на академска стипендија и интелектуализам и е бодуван од Роудс стручњаците и има добиено 85 лауреати од Нобелова награда.
 
Универзитетот се состои од Колеџ на Универзитетот Чикаго, различни додипломски програми и интердисциплинарни здруженија организирани во четири дивизии, шест професионални училишта и школо за продолжително образование. На универзитетот се запишани околу 5 000 студенти на колеџот и околу 15 000 студенти севкупно.

Прегледник