Прејди на содржината

Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Wiens law.svg|thumb|Интензитетот на топлинска емисија на апсолутно црно тело како функција на брановата должина за разни апсолутни температури. Биновиот закон не е очигледен на сликата, бидејќи вкупната емисија вклучува и геометриски фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> кој ги брои видовите на брановата должина ''λ'', и втор фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> за да ги претвори интензитетите по единица фреквенција во интензитети по единица бранова должина |right|300px]]
 
'''Винов закон за поместувањето''' — кажувазакон декаспоред кој распореденостаодредувањето на [[брановата должина]] на [[топлинското зрачење]] на едно [[апсолутно црно тело]] напри било која [[температура]] јаго има, во основа, истатаистатиот формаоблик како и напри која било која друга температура, само штоно истата есе поместенапоместува вдесно на графикот[[график]]от. [[Зрачење на апсолутно црно тело|Зрачењето на апсолутно црно тело]] може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон наза високи [[високи фреквенции]].
 
Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака: