Разлика помеѓу преработките на „Електронско писмо“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
Имајте на ум дека''до:''полето не е нужно поврзано со адреси на кои пораката е испорачана. Вистинската листа на испорака е снабдена посебно на протокол за транспорт, [[SMTP]], кој може или не првично може да се извадени од содржина во насловот. "To:" областа е слична на решавање на врвот на едно конвенционално писмо кое е дадено во согласност со адреса на надворешен плик. На ист начин, "Од:" полето не мора да биде вистински испраќачот на e-mail порака. Некои mail сервери применуваат [[email за проверка]] системи за пораки кои се пренесени. Податоци кои се однесуваат на активноста на серверот е исто така дел од насловот.
 
SMTP дефинира ''трага информации'' на пораката, кој исто така е зачуван во насловот со користење на следните две полиња:<ref>{{cite IETF |title=Simple Mail Transfer Protocol |rfc=5321 |author=[[John Klensin]]|sectionname=Trace Information |section=4.4 |year=2008 |month=October |publisher=[[Internet Engineering Task Force|IETF]]}}</ref>
 
*''Примени'': кога SMTP серверот ја прифаќа пораката што внесува трага на врвот на заглавието (последна до прва).

Прегледник