Разлика помеѓу преработките на „Византија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 3.659 бајти ,  пред 6 години
=== Намалување на границите ===
==== Ираклиева династија ====
{{details|Византија под Ираклиевата династија}}
==== Опсада на Цариград (674–78) ====
[[File:Byzantiumby650AD.svg|thumb|400px|Византија во 650, до оваа година биле загубени сите јужни провинции освен [[Африкански егзархат|Африканскиот егзархат]].]]
==== Сириската династија до пристапувањето на Василиј I ====
 
==== Верски спор за иконоборството ====
По убиството на Маврикиј од страна на [[Фока (византиски цар)|Фока]], Хосров го искористил тоа како изговор да ја заземе [[Месопотамија (римска провинција)|римската провинција Месопотамија]].<ref>{{harvnb|Foss|1975|p=722}}.</ref> Фока, непопуларен владетел секогаш опишан во византиските извори како „тиранин“, бил мета на неколку заговори предводени од сенатот. Тој на крајот бил симнат од престолот во 610 од Ираклиј, кој пловел кон Константинопол од [[Картагина]] со икона поставена на клунот од неговиот брод.<ref>{{harvnb|Haldon|1990|p=41}}; {{harvnb|Speck|1984|p=178}}.</ref>
 
По пристапувањето на Ираклиј, сасанидското пробивање продолжило длабоко во Левант, окупирајќи ги [[Дамаск]] и [[Ерусалим]] и преместувајќи го [[Вистински крст|Светиот крст]] во [[Ктесифон]].<ref>{{harvnb|Haldon|1990|pp=42–43}}.</ref> Противнападот упатен од Ираклиј добил карактер на света војна и нерачно направената слика на Христос била носена како воен стандард<ref>{{harvnb|Grabar|1984|p=37}}; {{harvnb|Cameron|1979|p=23}}.</ref> (слично, кога Константинопол бил спасен од аварската опсада во 626, победата била припишана на иконите на Богородица кои биле носени во поворката од [[Сергеј I Цариградски|патријархот Сергеј]] окулу градските ѕидини).<ref>{{harvnb|Cameron|1979|pp=5–6, 20–22}}.</ref>
 
Главната сасанидска сила била уништена во битката кај Ниниве во 627 и во 629 Ираклиј го вратил Светиот крст во Ерусалим со величенствена церемонија.<ref>{{harvnb|Haldon|1990|p=46}}; {{harvnb|Baynes|1912}}, ''passim''; {{harvnb|Speck|1984|p=178}}.</ref> Војната ги исцрпила и Византијците и Сасанидите и ги оставила исклучително ранливи на [[Муслимански освојувања|муслиманските сили]] кои надоаѓале наредните години.<ref>{{harvnb|Foss|1975|pp=746–747}}.</ref> Византијците претрпеле тежок пораз од Арапите во [[Битка кај Јармук|битката кај Јармук]] во 636, додека [[Ктесифон]] паднал во 637 година.<ref>{{harvnb|Haldon|1990|p=50}}.</ref>
 
[[File:Greekfire-madridskylitzes1.jpg|thumb|250px|Грчкиот оган првпат бил употребен од [[Византиска морнарица|византиската морнарица]] за време на Византиско-арапските војни (извадок од ракописната книга ''Madrid Skylitzes'', Национална библиотека на Шпанија, Мадрид).]]
 
=== Македонската династија и препородот (867–1025) ===
==== Војни против Арапите ====

Прегледник