Фудбалот во Прилеп: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
==Спортски-просветни друштва==
Прво спортско друштво е “ Василие Трбиќ “ кој е основано во 1925 година. Ова спорткоспортско друштво повеќето е насочено кон политички цели, во корист на неговиот оснивач и покровител Василие Трбиќ. Во списокот на издадени членски книшки ( вкупно 90 ), се наоѓаат истакнати граѓани на Прилеп, исто така ,членови биле и просветни работници. Има списоци на членови од општината „ Плетвар “, која еја поголем делзафаќа одпоголемата територијата во Прилеп. За ова друштво има и сметководна документација. Дејноста на ова друштво била во рамки на културно-просветнопросветна, каде чтошто имало и драмски секции. Во архивската документација постои ракописен текст на “ Народен Пратеник“ од Бранислав Нушиќ, и “ Грбавац “ од Мирко Дечак. Со ова се гледа драмската активност на ова друштво. Постои список за доброволни прилози, и примопредавање на должност . СоВрз основа на оваа документација гледаме дека ова друштво постоело до 1925 година, но и согледуваме дека дејноста не била само фудбалска , туку има и политичка,агитирачка и пропагандна дејност., со оглед на тоа дека во тој период била Вардарска бановина.
 
 
179

уредувања

Прегледник