Разлика помеѓу преработките на „Архив“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 185 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
'''Архив''' е установа во кој трајно се чува и стручно се обработува архивскиот материјал и се дава на користење.
 
==Дефиниција==
Во 19 век, па потоа и во 20 век се создавани првите дефиниции за архивот. Во текот на овие два века настанале (4)четири гледишта за архивот:Според потеклото , според содржината на архивскиот материјал, според видот на организацијата, според целта.
* според потеклото,
* според содржината на архивскиот материјал,
* според видот на организацијата,
* според целта.
 
Според овие дефиниции архивот е збир од списи и други документи кои настанале при работата на физички и правни лица во нивната деловна или празна работа, а кои се определени да бидат трајно чувани на едно место како извори и докази за минатото. Во таа смисла, архивот треба да ги содржи сите напишани историски извори во форма на оригинали или копии, како и друг вид ракописи и печатен материјал. Архивот претставува установа на акумулација на сведоштва кои со векови се создавале и кои денес се создаваат со работата на државните, културно-образовните, стопанските и други органи, организации, институции, поединци. Архивот претставува огромен трезор на архивска документација која говори за општествено-политичкиот, стопанскиот и културниот развој на една држава, кои на корисниците им дава изворни и објективни информации за минатото.
 
== Поврзано ==
* [[Државен архив на Република Македонија]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Архивистика]]

Прегледник