Разлика помеѓу преработките на „Архив“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 2 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Архив''' е установа во кој трајно се чува и стручно се обработува архивскиот матери...)
 
 
Во 19 век, па потоа и во 20 век се создавани првите дефиниции за архивот. Во текот на овие два века настанале (4)гледишта за архивот:Според потеклото , според содржината на архивскиот материјал, според видот на организацијата, според целта.
Според овие дефиниции архивот е збир од списи и други документи кои настанале при работата на физички и правни лица во нивната деловна или празна работа, а кои се определени да бидат трајно чувани на едно место како извори и докази за минатото. Во таа смисла, архивот треба да ги содржи сите напишани историски извори во форма на оригинали или копии, како и друг вид ракописи и печатен материјал. Архивот претставува устноваустанова на акумулација на сведоштва кои со векови се создавале и кои денес се создаваат со работата на државните, културно-образовните, стопанските и други органи, организации, институции, поединци. Архивот претставува огромен трезор на архивска документација која говори за општествено-политичкиот, стопанскиот и културниот развој на една држава, кои на корисниците им дава изворни и објективни информации за минатото.
 
[[Категорија:Архивистика]]
179

уредувања

Прегледник