Разлика помеѓу преработките на „Органска архитектура“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
[[ДатотекаПодатотека:Sagradafamilia-overview.jpg|мини|250п|Антони Гауди: [[Саграда фамилија|Саграда Фамилија]]]]
[[ДатотекаПодатотека:FallingwaterWright.jpg|мини|десно|250п|Рајтова Кућа на водопадима]]
[[ДатотекаПодатотека:Wainwright building st louis USA.jpg|мини|250п|Луис Саливен: ''-{Wainwright Building}-'']]
[[ДатотекаПодатотека:Einsteinturm 7443.jpg|мини|250п|Ерих Менделсон Ајнштајнова кула]]
'''Органска архитектура''' е стил на современата [[архитектура|архитектура]] кој ја негува хармонијата помегу човекот и природата преку проектирање на проекти кои се толку интегрирани во околината така што неговите делови , мебелот и околината стануваат дел од еднинствената мегусебно одредена композиција од крајот на 20 век .Зборот прв ''Органска архитектура''прв свесно го употребил во архитектурата [[Френк Лојд Рајт]].
 
Класичен пример на органската архитектура е Куката на водопадите која [[Френк Лојд Рајт]] ја пројектирал за семејството Кауфман. Куката била изградена на местото кое било предизвикувачко заради стрмното брдо на врвот на водопадите и кое очигледно го инспирирало Рајт. Мешајки го природниот камен со смело истурените греди обоени во светла боја која се вклопува со околниот амбиент , објектот се вклопил со околната природа и изгледало дека тоа е единствено место каде тој проект може да се изведе.
 
Рајтоватa „органска архитектура“ нe e ништo друго туку отфрлање на секоја шема според која би ги изведувал објектите според своите проекти и посветување внимание на околината во која тој би го вклопил објектот секојпат приоѓајќи им на друг начин со соодветен избор на материјали . Рајт од самиот пошеток ги насочува своите напори на теми надвор од архитектурата,па тврди : “Органска архитектура значи повеќе или помалку организирано општество. Архитектурата која што се раководи со овој идеал не подлегнува на законите кои ги пропишува естетиката или само вкусот , у иста мера како што би и организираното општество морало да ги одбие обврските кои немааат никаква врска со животот које немају никакве везе са животом и кои се во противречност со природата и со карактерот на човекот кој своето место и работа, на кој може бити да биде среќен и корисен, нашол во една форма на живеење соодветна за него.“.<ref name="САРХ">''Savremena arhitektura, Udo Kulterman [[Novi Sad]] [[1971|1971.]]''</ref>
 
Не постојипостои никакаво прописанопропишано или успостављеновоспоставено спољашњенадворешно стилско средство и,самото оноза јесебе саме уметничиуметнички закон сам, пропорцијепропорции ,пластичност, боја на материјали а правилаправилата се различно сунагласувани од самихсамите заступниказастапници органскена архитектуреорганската различитоархитектура наглашавана односно дефинисанадефинирани и можемо ихда ги пратиме во пратити уво делимаделата [[Антони Гауди]]а, [[Ерих Менделсон]]а или Френк Лојд РајтаРајт. ХармонијаХармонијата зградана и пејзажаобјектот и једанпејсажот прикладани соодветен избор матаријалана материјали од којекои се градњаизведува објектот изводи - органски изод функцијефункција развијенаразвиена форма као и биолошкебиолошки, психолошкепсихолошки и социјалнесоцијални сврхецели архитектурена архитектура треба да се задовољезадоволат.
 
=== Изабрани представници ===
38

уредувања

Прегледник