Разлика помеѓу преработките на „Органска архитектура“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
* да го изрази ритамот на музиката и силата на танцот.
Класичен пример на органската архитектура е Куката на водопадите која [[Френк Лојд Рајт]] ја пројектирал за семејството Кауфман. Куката била изградена на местото кое било предизвикувачко заради стрмното брдо на врвот на водопадите и кое очигледно го инспирирало Рајт. Мешајки го природниот камен со смело истурените греди обоени во светла боја која се вклопува со околниот амбиент , објектот се вклопил со околната природа и изгледало дека тоа е единствено место каде тој проект може да се изведе.
 
Рајтоватa „органска архитектура“ нe e ништo друго туку отфрлање на секоја шема според која би ги изведувал објектите според своите проекти и посветување внимание на околината во која тој би го вклопил објектот секојпат приоѓајќи им на друг начин со соодветен избор на материјали . Рајт од самиот пошеток ги насочува своите напори на теми надвор од архитектурата,па тврди : “Органска архитектура значи повеќе или помалку организирано општество. Архитектурата која што се раководи со овој идеал не подлегнува на законите кои ги пропишува естетиката или само вкусот , у иста мера како што би и организираното општество морало да ги одбие обврските кои немааат никаква врска со животот које немају никакве везе са животом и кои се во противречност со природата и со карактерот на човекот кој своето место и работа, на кој може бити да биде среќен и корисен, нашол во една форма на живеење соодветна за него.“.<ref name="САРХ">''Savremena arhitektura, Udo Kulterman [[Novi Sad]] [[1971|1971.]]''</ref>
 
Не постоји никакаво прописано или успостављено спољашње стилско средство и оно је сам уметничи закон сам, пропорције пластичност, боја материјали а правила су од самих заступника органске архитектуре различито наглашавана односно дефинисана и можемо их пратити у делима [[Антони Гауди]]а, [[Ерих Менделсон]]а или Френк Лојд Рајта. Хармонија зграда и пејзажа и један прикладан избор матаријала од које се градња изводи - органски из функције развијена форма као и биолошке, психолошке и социјалне сврхе архитектуре треба да се задовоље
 
=== Изабрани представници ===
* [[Френк Лојд Рајт]] („-{Frank Lloyd Wright}-“)
* [[Луис Саливан|Луис Саливен]] („-{Louis Sullivan}-“)
* [[Бруно Зеви]] („-{Bruno Zevi}-“)
* [[Алвар Алто]] („-{Alvar Aalto}-“)
* [[Херман Финстерлин]] („-{Hermann Finsterlin}-“)
* [[Иго Херинг]] („-{Hugo Häring}-“)
* [[Густав Стикли]] („-{Gustav Stickley}-“)
* [[Имре Маковец]] („-{Imre Makovecz}-“)
* [[Ханс Шарон]] („-{Hans Scharoun}-“)
* [[Антони Гауди]] („-{Antoni Gaudi}-“)
38

уредувања

Прегледник