Разлика помеѓу преработките на „Електрослабо заемодејство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
'''Електрослабо заемодејство''' — заеднички опис на две од четирите познати [[фундаментално заемодејство|фундаментални сили]] во природата: [[електромагнетизам|електромагнетизмот]] и [[слабо заемодејство|слабото заемодејство]]. Иако овие сили изгледат многу различно во секојдневните нискоенергетски појави, обединетата теорија за полето вели дека тие се всушност два аспекта на една иста сила. Кога ќе се надмине обединувачкиот енергетски степен од околу 100&nbsp;[[GeV]], тие се спојуваат во една '''електрослаба сила'''. Ова спојување се случило поради недостатно високата температура на вселената (околу 10<sup>15</sup>&nbsp;[[келвин|K]] потреба за тие да се раздвојат — температура постигната веднаш по [[Голема експлозија|Големата експлозија]]). Опаѓањето на оваа температура со завршетокот на т.н. електрослаба епоха довело до спојување на електромагнетната и слабата сила. За време на електрослабата епоха, електрослабата сила се раздвоила од [[силно заемодејство|силната сила]], додека пак во кварковата епоха дошло до раздвојување на електрослабата сила во електромагнетна сила и [[слабо заемодејство|слаба сила]].
 
Во разработката на теоријата за обединувањето на слабото и електромагнетното заемодејство ('''електрослабата теорија''') помеѓу [[елементарни честички|елементарните честички]] особено се истакнале научниците [[Шелдон Ли Глешоу|Шелдон Глешоу]], [[Абдус Салам]] и [[Стивен Вајнберг]] и за својот труд во 1979 г. ја добиле [[Нобелова награда за физика|Нобеловата награда за физика]].<ref>
{{наведена книга
|author=S. Bais

Прегледник