Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
На 4 мај 1910 година во Софија бил свикана основачко собрание, кое поставило основите на БНМОРО. Резолуцијата на собранието била потпишана од [[Антон Бозуков]], [[Димитар Думбалаков]], [[Михаил Чаков]], [[Стефан Чавдаров]], [[Георги Мучитанов]], [[Христо Чернопеев]] и [[Апостол Петков]]. Одлуката била за:
 
{{Цитат| формирање на нова народна м.о. револуционерна организација на национална почва со задача да освои автономијата на Македонија и Одринско како етапа за духовното и политичко обединување со Бугариjа.<ref> Вьтрешната македоно-одринска револуционна организация... Документи на централните рьководни органи, т. I, част 2, 98</ref>5}}
 
Одлуката на собранието тврдела дека:

Прегледник