Разлика помеѓу преработките на „Цунами“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 1.236 бајти ,  пред 7 години
Статии и веб-сајтови
(ЦИНАМИ)
(Статии и веб-сајтови)
{{commonscat|Tsunami|Цунами}}
 
База со податоци за цунами со детални статистики Сајт за образование во врска со цунамито Бранот кој го потресе светотСајт и специјален извештај снимен во деновите на цунамито од 2004 во Индискиот Океан.Општ опис на цунамите и улогата на американската агенција справувањето со цунами непогодиготовност образование предвидувања и предупредувања одговор и истражува Дали може радар да детектира цунами? Хамбуршки универзитет. Меѓународен центар за гео-непогоди за цунами на.Преживување на цунами Координациска група за пацифичкиот систем за предупредување од цунами.Пацифички цунами. Цунами и земјотреси. Национален временски сервис на. Систем за предупредување од цунами Envirtech Базиран на сеизмички метри на морското дно и површина. Што предизвикува цунами издание од јануари 2006 Цунами Бран на промена. Што може да научиме од цунамито од декември 2004 во Индискиот океан.
=== Статии и веб-сајтови ===
* [http://tsunami.name База со податоци за цунами со детални статистики]
* [http://www.geo-world.org/tsunami Сајт за образование во врска со цунамито]
* [http://www.pbs.org/nova/tsunami/ NOVA: Бранот кој го потресе светот] — Сајт и специјален извештај снимен во деновите на цунамито од 2004 во Индискиот Океан.
* [http://www.tsunami.noaa.gov/ NOAA цунами] — Општ опис на цунамите и улогата на американската агенција NOAA во [http://www.tsunami.noaa.gov/research_modeling.html справувањето со цунами непогоди], [http://www.tsunami.noaa.gov/prepare.html готовност], [http://www.tsunami.noaa.gov/education.html образование], [http://www.tsunami.noaa.gov/warnings_forecasts.html предвидувања и предупредувања], [http://www.tsunami.noaa.gov/responding.html одговор] и [http://www.tsunami.noaa.gov/research_modeling.html истражување].
* [http://ifmaxp1.ifm.uni-hamburg.de/tsunami.shtml Дали може радар да детектира цунами?] — Хамбуршки универзитет .
* [http://www.geohazards.no/ Меѓународен центар за гео-непогоди (ICG)]
* [http://www.prh.noaa.gov/itic/library/about_tsu/faqs.html ЧПП за цунами на ITIC]
* [http://pubs.usgs.gov/circ/c1187/ USGS: Преживување на цунами] (САД)
* [http://ioc.unesco.org/itsu/ ITSU] — Координациска група за пацифичкиот систем за предупредување од цунами.
* [http://www.tsunami.org/ Пацифички цунами музеј]
* [http://walrus.wr.usgs.gov/tsunami/ Цунами и земјотреси]
* [http://tsunami.gov/ Цунами центри] — Национален временски сервис на САД
* [http://www.sthjournal.org/ Весникот ''Science of Tsunami Hazards'']
* [http://www.envirtech.org/envirtech_tsunameter.htm Систем за предупредување од цунами Envirtech] — Базиран на сеизмички метри на морското дно и површина.
* [http://geology.com/articles/tsunami-geology.shtml Што предизвикува цунами?]
* [http://sciam.com/article.cfm?chanID=sa006&articleID=000CDB86-32E0-13A8-B2E083414B7F0000 Scientific American Magazine (издание од јануари 2006) Цунами: Бран на промена] Што може да научиме од цунамито од декември 2004 во Индискиот океан.
 
=== Слики и видео ===
Анонимен корисник

Прегледник