Разлика помеѓу преработките на „Гавран (соѕвездие)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
==Далечни објекти==
 
Гавран не содржи [[МесијеовМесјеов каталог|МесијеовиМесјеови објекти]].
 
[[Антени (глаксија)|Антени]] невообичаени галаксии, со ознаки [[NGC 4038]] и [[NGC 4039]], кои всушност се [[заемоделувачки галаксии]] кои како да имаат облик на срце гледани од Земјата. Името антени потекнува од долгите плини опашки кои произлегуваат од краевите на двете галаксии, создадени од првичниот вртеж на галаксиите. Двете галаксии првично биле [[спирална галаксија|спирални галаксии]] кои во моментот поминуваат низ силно создавање на ѕвезди поради заемодејството на облаците од гас. Галаксиите се на растојание од 45 милиони сг. од Земјата и секоја од нив поседува силни извори на рентгенски зраци, чие потекло е непознато. Астрономите претпоставуваат дека станува збор за ретките рентгенско оддавачки [[двојна ѕвезда|двојни ѕвезди]] или [[средноголема црна дупка|средноголеми црни дупки]].<ref>{{cite book |title = 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe |first1 = Jamie |last1 = Wilkins |first2 = Robert |last2 = Dunn |publisher = Firefly Books |year = 2006 |location = Buffalo, New York |isbn = 978-1-55407-175-3}}</ref> Во телескоптите Антените сјајат со светлинска величина 10.{{sfn|Ridpath|Tirion|2001|pp=128-130}}

Прегледник