Разлика помеѓу преработките на „Мува (соѕвездие)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Мува е едно од дванаесетте соѕвездија воспоставени од страна на холандскиот астрономот [[Петар Планциј]] од набљудувањата на холадските истражувачи [[Питер Дирксон Кејсер]] и [[Фредерик де Хаутман]], кој испловил на првата холандска трговска експедиција, позната како ''[[прва холандска трговска експедиција до Индонезија|Eerste Schipvaart]]'', до [[Источна Индија]]. Де Хаутман ги вклучил ѕвездите од Мува во својот јужен каталог од 1598 година под холандското име ''De Vlieghe'', „Мува“.<ref>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/startales1c.htm#houtman | title=Frederick de Houtman's Catalogue|last1=Ridpath|first1=Ian|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref> На соѕвездието му припишале четири ѕвезди, со ѕвезда која подоцна ќе биде наречена Бета Мува и ќе ја означува главата, Гама Мува е телото, и Алфа и Делта како левото и десното крило.<ref>{{cite journal | title = On Frederick de Houtman's Catalogue of Southern Stars, and the Origin of the Southern Constellations | author= [[Edward Knobel|Knobel, Edward B.]] |journal = [[Monthly Notices of the Royal Astronomical Society]] | volume= 77| pages=414–32 [426] | bibcode = 1917MNRAS..77..414K |url=http://articles.adsabs.harvard.edu//full/1917MNRAS..77..414K/0000414.000.html |year=1917}}</ref> За првпат истото се појавува на 35-см небесен глобус објавен во 1598 година во амстердам од страна на Планциј и [[Јодок Хондиј]], но не било именувано.<ref name=musca/> Првото претставување на ова соѕвездие во небесен атлас било она на германскиот картограф [[Јохан Бајер]] наречено ''[[Уранометрија]]'' од 1603 година,<ref>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/bayer%20southern.htm | title=Johann Bayer's Southern Star Chart|last1=Ridpath|first1=Ian|author-link=Ian Ridpath|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref> Бајер го нарекол ''Apis'', Пчела, име кое се задржало во наредните 200 години. Небесен глобус од 1603 година од [[Вилем Блау]] кој го прикажал како храна за блиското соѕвездие [[Камелеон (соѕвездие)|Камелеон]] кое со својот долг јазик како да се обидува да го улови инсектот.<ref name=musca>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/musca.htm | title=Musca |last1=Ridpath|first1=Ian|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref>
 
Францускиот астроном [[Никола Луј де Лакај]] го нарекол ''la Mouche'' во својата карта на ѕвездите од 1756 година. [[Жан Никола Фортен|Жан Фортен]] го задржал француското име во небесниот атлас од 1776 година, додека пак Лакај го латинизирал името во своето дело ''Coelum Australe Stelliferum'' во 1763 година.<ref>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/lacaille.htm | title=Lacaille's Southern Planisphere of 1756|last1=Ridpath|first1=Ian|author-link=Ian Ridpath|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref> Лакај го преименувал во ''Musca Australis'', Јужна Мува, бидејќи веќе постоело соѕвездие сега отфрлено со името ''Musca Borealis'' кое се состоело од неколку ѕвезди од [[Овен (соѕвездие)|Овен]], и за да се одбегне забуна со [[Рајска Птица (соѕвездие)|Рајска Птица]]. Денес името е едноставно ''Musca'', Мува.<ref name="Horvatin">{{cite web| last = Horvatin| first = Shane| title = Obsolete Constellations: Apis|publisher = Michigan State University|location = East Lansing, Michigan| accessdate = 10 July 2012| url = http://www.pa.msu.edu/people/horvatin/Astronomy_Facts/obsolete_pages/apis.htm}}</ref> Станува збор за единственото соѕвездие кое опишува инсект.<ref name="streicher">{{cite web | last = Streicher | first = Magda | date = April 2006 | title = Musca—The Heavenly Fly | publisher = The Astronomical Society of Southern Africa | work = Deepsky Delights | url =http://www.mnassa.org.za/html/Apr2006/2006MNASSA..65..Apr..56.pdf |pages = 56–59 | accessdate = 21 November 2013 }}</ref>
 
Луѓето од племето [[Калапало]] од [[Мато Гросо]] држава во Бразил ѕвездите [[Алфа Мува|Алфа]] и [[Бета Мува]] (заедно со [[Бета Јужен Крст|Бета]] и [[Капа Јужен Крст]]) ги нарекувале ''Kutsu anangagï'' „двојните завои на орелот“.<ref name="basso87">{{cite book|last=Basso|first=Ellen B. |title=In Favor of Deceit: A Study of Tricksters in an Amazonian Society|publisher=University of Arizona Press|location=Tucson, Arizona|year=1987|page=360|isbn=0-8165-1022-9|url=http://books.google.com.au/books?id=BPpiOzIVGJAC&pg=PA360}}</ref> Луѓето од племето [[Вардаман]] во Северната Територија во Австралија главните ѕвезди на осѕвездието Мува ги сметала за свет бумеранг, дел од Централната Арена, света област која го опколова Јужен Крст кој пак го опишува местото каде се создаваат молњите и местото каде се учат Вардаманските обичаи, Алфа и Бета исто така го означуваат и церемонијалнот превез за главата додека пак [[Гама Мува|Гама]] и [[Делта Мува|Делта]] ги претставувале превезите за рацете.<ref>{{cite book | last1 = Harney | first1 = Bill Yidumduma | last2 = Cairns | first2 = Hugh C. | title = Dark Sparklers | publisher = Hugh C. Cairns | location = Merimbula, New South Wales | year = 2004 | origyear = 2003 | edition = Revised | isbn = 0-9750908-0-1 |pages=202, 208}}</ref> Во централна Австралија племињата Арернте и Луритја го гледале небото како поделено на источно и западно источниот дел ги претставувал домовите на Арернте додека пак западното ги претставувало домовите на Луритја. Ѕвездите од Мува, заедно со [[Формалхаут]], [[Алфа Едро]] и [[Алфа Жерав|Алфа]] и [[Бета Жерав]] се велело дека му припаѓаат на Арернте.<ref name="noctuary">{{cite book|last=Johnson|first=Diane|title=Night skies of aboriginal Australia: a noctuary|publisher=University of Sydney|location=Darlington, New South Wales|year=1998|pages=70–72|isbn=1-86451-356-X}}</ref>

Прегледник