Менопауза: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Bot: Migrating 46 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q177708 (translate me)
с fixing dead links
Ред 18: Ред 18:
== Извор ==
== Извор ==


* http://www.mhcs.health.nsw.gov.au/mhcs/publication_pdfs/800/HTS-800-MAC.pdf ''44+ За жените што се ближат до климактериумот (менопауза) - Памфлет'', Мултикултурен здравствен комуникативен сервис, Нов Јужен Велс, јули 2002.
* http://web.archive.org/web/20060822054049/http://www.mhcs.health.nsw.gov.au/mhcs/publication_pdfs/800/HTS-800-MAC.pdf ''44+ За жените што се ближат до климактериумот (менопауза) - Памфлет'', Мултикултурен здравствен комуникативен сервис, Нов Јужен Велс, јули 2002.
{{никулец}}
{{никулец}}



Преработка од 13:32, 25 август 2014

Менопаузата е природна појава во животот на жената кога престанува нејзината менструација. Исто така е позната под името климактериум што значи промена на животот. Менопауза обично настапува помеѓу 44-та и 55-та година од животот. Менструациите можат да станат помалку обилни и понередовни пред конечно да престанат.

Како се случува

Од двете страни на матката (утерусот) на жената се наоѓаат јајниците кои го произведуваат хормонот естроген. Овој хормон помага во регулирање и создавање јајце (овула) кај жената. За време на климактериумот јајниците почнуваат да создаваат помалку естроген при што не се произведуваат повеќе јајца и престанува менструацијата.

Климактериумот може да настапи на било која возраст ако јајниците на жената се извадени при хисторектомија операција (отстранување на матката).

Симптоми

Повеќето жени или воопшто ќе немаат симптоми, или ќе имаат само благи симптоми што ќе траат само неколку месеци. Но за некои жени, симптомите можат да бидат мачни и да траат неколку години. Тие се:

Последици

Климактериумот прави жените постепено да губат дел од калциумот во нивните коски. Кај многу жени коските стануваат крти и лесно кршливи. Овој проблем е наречен Остеопороза.

Извор