Разлика помеѓу преработките на „Пела“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 13 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
Градот кој Ливиј го спомнува е само парцијално познат. Тој се состои од висок бедем од груби тули (од околу 50 см²) подигнат на камена основа; дел се наоѓа северно од палатата, а дел јужно кон езрото. Во бедемот, на северниот дел има три брда, а палатата е сместена на почесното место на средното брдо. Оваа област е само делумно истражена и зафаќа голем простор од некои 60,000 м²). Плеанот сѐ уште не се знае добро, но се поврзува со планот на самиот град (видете го дијаграмот).
 
Палатата во Пела се состоела од 7 големи архитектонски групи наредени во две редици, секоја со низа простории сместени околу квадратен централен двор, обично со портика[[портик|портици]]. Досега археолозите имаат препознаено [[палестра]] и [[Јавнајавна бања|бањи]]. Јужната фасада на палатата, која гледа кон градот, се состоела од големо (долго најмалку 153 м) [[портико]], кое лежело на основа со висина од два метра. Соодносот помеѓу четирите главни комплекса е дефиниран со прекин во портикотопортикот со [[пропилеум]], со висина од 15 м, кој давал монументалност на градбата гледано од градот.
 
Одредувањето на староста на пшалатата е малку проблематично: големите згради веројатно се од времето на Филип II, додека останатите се постари. Бањите датираат од времето на кралот [[Касандар]].
Овој план датира од првата половина на IV век п.н.е. и по дизајн е многу близок до идеалниот, иако отскокнува по големината на блоковите; на пример [[Олинт]] и [[Халкидики]] имале блокови со димензии 86,3 x 35 m. Подоцнежните хеленски градови имаат блокови слични на оние на Пела: 112 x 58 m во ''[[Латакија]]'' или 120 x 46 m во [[Алепо]].
 
[[Агора]]та се наоѓала на почесно централно место, со димензии 200 x 181 m или 262 x 238 m ако се бројат [[портикопортик|портикатапортиците]] што ја опкружуваат од сите страни.
 
== Археологија ==

Прегледник